Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek bez kalorii? Oto proste przepisy na pączki od dietetyczki z Wrocławia

Konrad Bałajewicz
Konrad Bałajewicz
Według Moniki Maćków, dietetyka klinicznego z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, tłusty czwartek w wersji light jest możliwy.
Według Moniki Maćków, dietetyka klinicznego z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, tłusty czwartek w wersji light jest możliwy. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Tradycyjny pączek to aż 350 kilokalorii. Na szczęście, są zdrowsze alternatywy. Swoje przepisy na pączki zdradza dietetyk kliniczny z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Monika Maćków. Takie pączki można jeść bez wyrzutów sumienia, nie tylko w tłusty czwartek.

Spis treści

Tłusty czwartek. Ile kalorii mają tradycyjne pączki?

- Dużo! Pączki i faworki to główne źródło tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych, które w nadmiarze sprzyjają otyłości i chorobom układu krążenia – mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Z czego składa się tradycyjny pączek? Ma 350 kilokalorii, niecałe 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i ok. 13 gram tłuszczu. Nie lepiej prezentuje się pączek hiszpański, czyli tzw. gniazdko. 100 gram pączka hiszpańskiego to 400 kcal, ponad 3 gramy białka, ok. 60 gramów cukrów i 18 gramów tłuszczu.

Pączek z adwokatem za to ma 237 kcal i 9 gramów tłuszczu. Oponki serowe w 100 gramach mają około 270 kcal, około 46 gramów węglowodanów, ok. 10 gramów białka i ok. 8 gramów tłuszczu. Faworki natomiast ponad 500 kcal w stu gramach ciastek, około 9 gramów białka, niespełna 50 gramów.

- Dlatego takie produkty zaleca się okazjonalnie, a jeśli mamy taką możliwość zachęcam do pączków czy faworków zrobionych samodzielnie w domu, ponieważ wiemy, co i w jakiej ilości do nich dodajemy. Jeśli pączki kupujemy, to zwracajmy uwagę na miejsce ich wytwarzania. Lepiej, by były to sprawdzone piekarnie lub cukiernie, gdzie takie wyroby są tradycyjnie przyrządzane bez zbędnych dodatków - mówi dietetyczka.

I podaje dwa przepisy na zdrowsze pączki oraz dietetyczne faworki. Jeden pączek z przepisu Moniki Maćków to 170 kcal, a faworek - tylko 40 kcal.

Przepis pączki w wersji light. Pączki pieczone (170 kcal)

Składniki:

  • 15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 200-240 ml mleka 2% tłuszczu (letniego)
  • 375 g mąki pszennej razowej (2,5 szklanki)
  • 30 g masła min 82% tłuszczu (wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 200 g dżemu, powideł lub konfitury - najlepiej domowej
  • 50g cukru pudru (4-5 łyżek)

Przygotowanie:
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka – dokładnie wymieszaj – przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.

W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (o średnicy 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami). Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki. Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C (termoobieg), wstaw pączki i piecz około 10-12 minut aż będą złote. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Dżem przełóż do szprycy cukierniczej (albo worka z długą tylką). Wąskim nożem zrób nieduże nacięcie w pączki i nadziej dżemem. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.

Przepis na dietetyczne pełnoziarniste faworki (jeden faworek 40 kcal)

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej 2000
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

Przygotowanie:
Do miski wbij 2 żółtka, dodaj 100 g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zmiksuj wszystkie składniki na puszystą masę. Dodaj 200 g mąki i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli by się kleiło, dosyp odrobinę mąki.

Z ciasta uformuj kulę i uderz nią o stół kilkanaście razy (przez przynajmniej kilka minut). Powoduje to, że ciasto staje się elastyczne i mniej klejące. Następnie gotowe ciasto odłóż na 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 2-3mm, i pokrój na 1,5 cm paski o długości około 10 cm. W środku zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez dziurkę.

Przygotowane faworki wyłóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. na termoobiegu przez 10 minut.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska