Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek we Wrocławiu. Najstarsza w mieście cukiernia Łomżanka przygotuje 3 tysiące pączków [ZDJĘCIA]

Remigiusz Biały
Remigiusz Biały
We wrocławskiej Cukierni Łomżanka, najstarszej w mieście, którą prowadzi rodzina Wojczyńskich przygotowanych zostanie ponad 3000 pączków  według rodzinnej receptury.
We wrocławskiej Cukierni Łomżanka, najstarszej w mieście, którą prowadzi rodzina Wojczyńskich przygotowanych zostanie ponad 3000 pączków według rodzinnej receptury. Remigiusz Biały / Polska Press
Tłusty czwartek wypada w tym roku 16 lutego. We wrocławskiej Cukierni Łomżanka, którą prowadzi rodzina Wojczyńskich, w tłusty czwartek powstanie ponad 3000 pączków - wszystkie według rodzinnej receptury.

Spis treści

Tłusty czwartek w 2023 roku wypada 16 lutego. Zajrzeliśmy na zaplecze najstarszej cukierni w mieście, aby zobaczyć, jak wyglądają przygotowania do tego święta. Cukiernia Łomżanka rodziny Wojczyńskich znajduję się przy ul. Ruskiej 10.

Tradycyjne pączki według tajnej receptury

- W tłusty czwartek zapraszamy wrocławian już od godziny 7:30 na pączki z różą – lukrowane i z cukrem pudrem. Do tego będą jeszcze faworki i pączki hiszpańskie. Po południu będziemy sprzedawać także pączki z czekoladą, adwokatem i wiśnią – mówi Paweł Wojczyński, cukiernik i właściciel cukierni Łomżanka.

Receptura na pączki w Łomżance została opracowana przez dziadka obecnych właścicieli i założyciela cukierni przy ul. Ruskiej - Leona Chalamońskiego. Tajemnica na recepturę i nadzienia do pączków jest strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Pączki w Łomżance na pewno wyróżnia to, że smażone są na oleju i że do ciasta dodaje się masło.

Pan Paweł Wojczyńskich to wnuk założyciela Leona Chalamońskiego.
Pan Paweł Wojczyńskich to wnuk założyciela Leona Chalamońskiego. Remigiusz Biały / Polska Press

- Dużo wrocławian przychodzi do nas z sentymentu, bo jesteśmy najstarszą cukiernią w mieście. Trzymamy poziom naszych wyrobów, a ich ofertę stale urozmaicamy. Wrocławianie to doceniają, skoro przez tyle lat wracają i kupują nasze pączki. Mamy wielu stałych klientów – dodaje Paweł Wojczyński.

Trzy tysiące pączków na Tłusty Czwartek

- Przygotowania rozpoczynamy już dwa, trzy tygodnie przed tłustym czwartkiem. Przede wszystkim zbieramy zamówienia i gromadzimy towar. Ważna jest też organizacja pracy w cukierni, której jest znacznie więcej niż zazwyczaj. W tygodniu, gdy wypada tłusty czwartek, pracę rozpoczynamy od godziny 4:00 rano. W poniedziałek zaczynamy przygotowywać faworki, a środę już pączki – tłumaczy właściciel Łomżanki.

W normalny dzień cukiernia sprzedaje około stu pączków dziennie. W tłusty czwartek to już ponad trzy tysiące sztuk i do tego faworki. Aby wykonać taką ilość słodkości cukiernicy w Łomżance potrzebują między innymi 700 kilogramów mąki i 20 litrów żółtek.

W tłusty czwartek w Łomżance zapłacimy:

  • 6 złotych za pączka,
  • 120 złotych za kilogram faworków,
  • 7 złotych za eklerka.

Historia Cukierni Łomżanka we Wrocławiu

Cukiernia Łomżanka to biznes rodzinny Wojczyńskich z Łomży. Założona została w 1935 roku w Łomży (woj. podlaskie) przez Leona Chalamońskiego. Cukiernia w Łomży spłonęła w trakcie wojny. We Wrocławiu działa nieprzerwanie od 1946 roku, kiedy to po wojnie rodzina przeniosła się na Dolny Śląsk. Obecnie cukiernia jest prowadzona przez trzecie pokolenie.

Zobacz w galerii zdjęcia z przygotowań do tłustego czwartku w Łomżance

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska