Spis treści
Tłusty czwartek w 2023 roku wypada 16 lutego. Zajrzeliśmy na zaplecze najstarszej cukierni w mieście, aby zobaczyć, jak wyglądają przygotowania do tego święta. Cukiernia Łomżanka rodziny Wojczyńskich znajduję się przy ul. Ruskiej 10.
Tradycyjne pączki według tajnej receptury
- W tłusty czwartek zapraszamy wrocławian już od godziny 7:30 na pączki z różą – lukrowane i z cukrem pudrem. Do tego będą jeszcze faworki i pączki hiszpańskie. Po południu będziemy sprzedawać także pączki z czekoladą, adwokatem i wiśnią – mówi Paweł Wojczyński, cukiernik i właściciel cukierni Łomżanka.
Receptura na pączki w Łomżance została opracowana przez dziadka obecnych właścicieli i założyciela cukierni przy ul. Ruskiej - Leona Chalamońskiego. Tajemnica na recepturę i nadzienia do pączków jest strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Pączki w Łomżance na pewno wyróżnia to, że smażone są na oleju i że do ciasta dodaje się masło.
- Dużo wrocławian przychodzi do nas z sentymentu, bo jesteśmy najstarszą cukiernią w mieście. Trzymamy poziom naszych wyrobów, a ich ofertę stale urozmaicamy. Wrocławianie to doceniają, skoro przez tyle lat wracają i kupują nasze pączki. Mamy wielu stałych klientów – dodaje Paweł Wojczyński.
Trzy tysiące pączków na Tłusty Czwartek
- Przygotowania rozpoczynamy już dwa, trzy tygodnie przed tłustym czwartkiem. Przede wszystkim zbieramy zamówienia i gromadzimy towar. Ważna jest też organizacja pracy w cukierni, której jest znacznie więcej niż zazwyczaj. W tygodniu, gdy wypada tłusty czwartek, pracę rozpoczynamy od godziny 4:00 rano. W poniedziałek zaczynamy przygotowywać faworki, a środę już pączki – tłumaczy właściciel Łomżanki.
W normalny dzień cukiernia sprzedaje około stu pączków dziennie. W tłusty czwartek to już ponad trzy tysiące sztuk i do tego faworki. Aby wykonać taką ilość słodkości cukiernicy w Łomżance potrzebują między innymi 700 kilogramów mąki i 20 litrów żółtek.
W tłusty czwartek w Łomżance zapłacimy:
- 6 złotych za pączka,
- 120 złotych za kilogram faworków,
- 7 złotych za eklerka.
Historia Cukierni Łomżanka we Wrocławiu
Cukiernia Łomżanka to biznes rodzinny Wojczyńskich z Łomży. Założona została w 1935 roku w Łomży (woj. podlaskie) przez Leona Chalamońskiego. Cukiernia w Łomży spłonęła w trakcie wojny. We Wrocławiu działa nieprzerwanie od 1946 roku, kiedy to po wojnie rodzina przeniosła się na Dolny Śląsk. Obecnie cukiernia jest prowadzona przez trzecie pokolenie.
Zobacz w galerii zdjęcia z przygotowań do tłustego czwartku w Łomżance
- Licytacje domów na Dolnym Śląsku. Okazałe posiadłości idą pod młotek
- Wyłączenia i awarie prądu we Wrocławiu. Od środy 15 lutego kolejna seria utrudnień
- Pracownicy poszukiwani. Kogo w 2023 roku zatrudniają firmy z Wrocławia i regionu?
- Walentynkowe życzenie. Gotowe do wysłania przez SMS, WhatsApp czy Messenger
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?