Ważne
    Oto pomysły na Wzgórze Andersa [WIZUALIZACJE]

    Oto pomysły na Wzgórze Andersa [WIZUALIZACJE]

    Zdjęcie autora materiału

    Adriana Boruszewska

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Tak może wyglądać Wzgórze Andersa
    1/8
    przejdź do galerii

    Tak może wyglądać Wzgórze Andersa

    Bieżnia z tartanem będąca miejscem spotkań, a także strefa sportowa czy usługowa z charakterystyczną kostką będącą głównym traktem. Poznaliśmy pomysły wrocławskich pracowni architektonicznych na zagospodarowanie Wzgórza Andersa. Mają one stanowić podpowiedź dla miasta w przyszłym planowaniu przestrzeni na tym terenie. Na razie nie wiadomo, kiedy i jak dokładnie ma się zmienić ten teren.
    Wrocławscy architekci, w ramach konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Polskich i urząd miejski, przedstawili swoje pomysły na zagospodarowanie Wzgórza Andersa.

    Najlepszy pomysł, według jury, przestawiła pracownia architektoniczna Arch_It, która wygrała konkurs.

    Pętla Andersa miejscem spotkań

    Architekci zaproponowali, by Wzgórze Andersa zostało obwiedzione pętlą o właściwościach sportowej bieżni, w której pasy wpisano rekreacyjne funkcje. Pętla miałaby być wspólną przestrzenią dla pieszych, rowerzystów, biegaczy, rolkarzy, posiadaczy psów czy osób starszych.

    - Głównym pomysłem było ograniczenie ingerencji w samo Wzgórze Andersa, a skupienie się na akupunkturze jego otoczenia - mówi Piotr Zybura z Arch_It.

    Od strony ulic Ślężnej i Kamiennej zaprojektowano strefę wejściowa z szerokimi schodami i pawilonem. Strome wejście od strony rogu Ślężnej i Pietrusewicza zostało zastąpione schodami z małym przedpolem. Wprowadzano nowe oświetlenie strefy dolnej i górnej, meble miejskie oraz uporządkowano zieleń i nawierzchnie. W obrębie pętli zaprojektowano trzy place – od ul Ślężnej, przy Aquaparku, i trójkątny przy styku ulic Ślężnej, Glinianej i Borowskiej.

    - Nasza propozycja to pętla, która łączy cały obszar pomiędzy ulicami Ślężną, Dyrekcyjną, Borowską oraz Kamienną wraz z przylegającymi terenami prywatnymi w jedną przestrzeń, dla której zaproponowano nowy model funkcjonowania. Takie działanie ma być katalizatorem dalszej integracji oraz kolejnych działań i aktywności społecznych. Sama pętla ponadto nawiązuje do sportowej bieżni, w której pasy wpisano sportowe i rekreacyjne funkcje dla różnych grup wiekowych. Sama górka pozostałaby nieformalnie użytkowaną łąką, którą otacza różnorodna i wyrazista przestrzeń publiczna - dodaje Zybura.

    Architekci zakładają, że przy Wzgórzu Andersa miałby powstać tylko jeden pawilon, w którym mogłaby mieścić się kawiarnia lub mała gastronomia.

    W zwycięskim projekcie przewidziano również wyznaczenie dwóch nowych przejść dla pieszych. Pierwsze zostało poprowadzone przez ulicę Kamienną i miałoby być przedłużeniem alei parku Andersa. Na lokalizację kolejnego wybrano ulicę Ślężną na skrzyżowaniu z ul. Pabianicką i ul. Pietrusewicza, które byłoby powiązane z przeprojektowanym północnym wejściem na wzgórze.

    Strefa rekreacyjno-sportowa i usługowa

    Drugą miejsce w konkursie zdobyli Menthol Architects-Liliana Krzycka i Rafał Pieszko. Jak podkreślało jury, projekt, mimo iż nie nie uwzględnił polityki przestrzennej dla tego rejonu, zasługiwał na drugie miejsce, ponieważ zakładał całkowitą metamorfozę wzgórza.

    Architekci podzielili Wzgórze Andersa na dwie strefy: sportowo - rekreacyjną do aktywnego wypoczynku na powietrzu, jak i we wnętrzach, ograniczoną ulicami: Kamienną, Ślężną, Petrusewicza i Borowską. Strefa ta miałby być połączona z istniejącym budynkiem aquaparku i Parkiem Andersa zieloną kładkę pieszo-rowerową nad ul. Kamienną. Strefa B jest natomiast strefą usługową Strefa ta połączona miałaby być istniejącymi budynkami: Kauflandu, szkoły i hotelu u zbiegu ulic Ślężnej i Glinianej.

    Elementem scalającym cały obszar byłby ciąg pieszy o pomarańczowo-rudej posadzce, nawiązującej kolorem do cegły, z której w dużej mierze utworzone zostało Wzgórze Andersa. Zaczynałby się on w Parku Andersa szeroką kładką z roślinnością, następnie biegł bokiem wzgórza, schodził z niego amfiteatralnymi schodami, a w strefie usługowej rozszerzał się na miejski plac, który ciągnący się do niskiego pawilonu z kawiarnią u zbiegu ulic Dyrekcyjnej i Borowskiej.

    Koncepcje zagospodarowania Wzgórza Andersa mają stanowić podpowiedź dla miasta w przyszłym planowaniu przestrzeni na tym terenie.

    Komentarze (27)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Bez sensu

    wrr (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2

    Z tego, co widać to chce się zlikiwidować lub ucznic śplepe dwie ulice: petrusewicza i Sieradzką, to chore. Poza tym wokól aquaparku brakuje miejsc parkingowych i to jest problem tych, którzy...rozwiń całość

    Z tego, co widać to chce się zlikiwidować lub ucznic śplepe dwie ulice: petrusewicza i Sieradzką, to chore. Poza tym wokól aquaparku brakuje miejsc parkingowych i to jest problem tych, którzy przyjechali na basen, z tego co widzę pomysł nie poprawia tego stanu. A projektowanie z każdej strony schodów na górkę to już nieporuzmienie... Obecne rampy są lepsze.zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Projekt to sobie może być...

    Marcin (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3

    ...ale jak realizacji nie będzie to nici z tego projektu. Przypomnijcie sobie, że obiecywano, właściwie Dutkiewicz obiecał zagospodarowanie Wzgórza Gajowego przy Świeradowskiej/Bardzkiej. Miał tam...rozwiń całość

    ...ale jak realizacji nie będzie to nici z tego projektu. Przypomnijcie sobie, że obiecywano, właściwie Dutkiewicz obiecał zagospodarowanie Wzgórza Gajowego przy Świeradowskiej/Bardzkiej. Miał tam powstać tor zjazdowy-narciarski i co z tego wynikło, każdy widzi.
    Te wzgórza rzeczywiście mogą być piękne, ja mam pomysł na Planetorium z prawdziwego zdarzenia, super tor zjazdowy nie tylko narciarski ale i saneczkowy a nawet wodny połączony z akwaparkiem. Bierzmy pod uwagę że są jeszcze dwa inne podobne wzgórza, to wspomniane na Świeradowskiej i inne najbardziej zapomniane na Wilczej, w pobliżu Krakowskiej nad rzeka Oławą. Widok z niego niesamowity a wygląda ono najgorzej.zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Mam pomysła, na miejsce kultu religijnego...

    ferdek kiepski (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

    i miejsce spotkań łysych karków kibolskich kurde!

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    anty kaufland

    anty Kaufland (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 4

    nic nie trzeba robić ze wzgórzem Andersa. Nie chcemy kolejnego betonu. A jak parking zmniejszą pod aquaparkiem to spadnie liczba klientów odwiedzających park. Bo po co ludziom aquapark pod którym...rozwiń całość

    nic nie trzeba robić ze wzgórzem Andersa. Nie chcemy kolejnego betonu. A jak parking zmniejszą pod aquaparkiem to spadnie liczba klientów odwiedzających park. Bo po co ludziom aquapark pod którym nie da się zaparkowaćzwiń


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    aaa

    bbb (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    2 parkingi zawalone pod Kauflandem bo Kaufland specjalnie źle oznaczył wjazd na swój parking, który jest dopiero za budynkiem Kauflandu od strony ul. Sieradzkiej, pomiędzy Kauflandem a hotelem...rozwiń całość

    2 parkingi zawalone pod Kauflandem bo Kaufland specjalnie źle oznaczył wjazd na swój parking, który jest dopiero za budynkiem Kauflandu od strony ul. Sieradzkiej, pomiędzy Kauflandem a hotelem Campanilezwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Jemioła i stare topole wokół Akwaparku czekaja na gospodarza, od ul.Sieradzkiej schody betonowe

    rozebrali to Nasze osiągnięcia - po prostu gospodarza BRAK, (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 4

    a On chce "Misia" budować za miliony, kto to utrzyma, posprząta, ten teren to parking , drzewa samosiejki na gruzach, trawa dla psów, spacerów a nie szans elizee... aby przewalić kolejna kasę

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Bardzo fajny projekt !

    tylko (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1 / 5

    ...usunąc sznur dymiących disli autobusòw spod Kauflandu !

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Może już dosyć tych "miejsc spotkań" !

    Gdzie się nikt nie spotyka. (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 7 / 1

    Na spotkania już czekają:
    Zajezdnia- miejsce spotkań,
    pl. Nowy Targ - miejsce spotkań,
    Pergola/fontanna - miejsce spotkań,
    Stadion - miejsce spotkań.....
    Zmieńcie płytę.... i coś...rozwiń całość

    Na spotkania już czekają:
    Zajezdnia- miejsce spotkań,
    pl. Nowy Targ - miejsce spotkań,
    Pergola/fontanna - miejsce spotkań,
    Stadion - miejsce spotkań.....
    Zmieńcie płytę.... i coś konkretnego zaproponujcie.zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Na szczęście te koncepcje są nierealne

    Tomek (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 7 / 1

    1. Brak środków w kasie miejskiej;
    2. Teren prywatny;
    3. Brak miejsc parkingowych do Parku Wodnego (oba parkingi są już zapchane, a wycięcie dodatkowych miejsc spowoduje, że ludzie będą omijać...rozwiń całość

    1. Brak środków w kasie miejskiej;
    2. Teren prywatny;
    3. Brak miejsc parkingowych do Parku Wodnego (oba parkingi są już zapchane, a wycięcie dodatkowych miejsc spowoduje, że ludzie będą omijać go szerokim łukiem.
    zwiń


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    zgoda

    zgoda (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    2 parkingi zapchane pod aquaparkiem bo do Kauflandu wjeżdża się za budynkiem a nie przed.
    straż miejska się obija i nie usuwa samochody które są dosłownie porzucone pod kauflandem.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Szkoda, że to tylko koncepcje

    mx (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2 / 2

    Proszę nie psioczyć na młodych architektów. To co przedstawili to tylko ich koncepcja uratowania tego miejsca. Plany Wrocławskiego Parku Wodnego i Biura Rozwoju Wrocławia są chyba inne - zważywszy...rozwiń całość

    Proszę nie psioczyć na młodych architektów. To co przedstawili to tylko ich koncepcja uratowania tego miejsca. Plany Wrocławskiego Parku Wodnego i Biura Rozwoju Wrocławia są chyba inne - zważywszy na to co już - na tym rekreacyjnym terenie - powstało. Wielkie podziękowania dla SARP o. Wrocław, za warsztaty, umiejętność rozmowy ze społecznością lokalną.zwiń


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Co ty pitolisz?

    Popatrz na bryłe V LO na Ślężnej (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3

    Kto to utrzyma i za co.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    za wszy i drobny łupież

    :( (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 17

    Z taką polityką budżetową, to kolejne spowolnienie gospodarcze doprowadzi do niewypłacalnoiści miasta. A już nie ma za dużo spółek miejski gdzie można ukrywać długi.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo