Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tartinki - pyszna przekąska na karnawał [PROSTY PRZEPIS]

JW
Tartinki z pastą łososiową. Nie tylko smaczna, ale i całkiem zdrowa propozycja na karnawałową przekąskę.
Tartinki z pastą łososiową. Nie tylko smaczna, ale i całkiem zdrowa propozycja na karnawałową przekąskę. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Tartinki - mamy świetny przepis od szefa kuchni! W kolejnym odcinku programu kulinarnego Od Kuchni, wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, doradzamy jak przygotować tartinki z pasty łososiowej. To szybka przekąska na przyjęcie. Idealna na karnawał. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno wszystkim będzie smakowała.

Tartinki łososiowe to przekąska szybka w przyrządzaniu i efektowna w serwowaniu, a do tego…. całkiem zdrowa. Podstawowy składnik pasty na tartinki - łosoś, to dobrze zadomowiona na naszych stołach ryba, której pomarańczowe mięso ma sporo witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania.

Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb morskich. W polskich sklepach najczęściej natrafimy na łososia norweskiego (charakterystyczny pomarańczowy kolor nadaje mu pasza, którą jest karmiony) oraz pacyficznego. Zawarte w nich kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów, korzystnie wpływają na pracę mózgu.

Obok cennych kwasów tłuszczowych łosoś zawiera także witaminy z grup A, B, D i E oraz wapń i fosfor wzmacniający układ kostny. Jedna 100 g porcja tej ryby zaspakaja także dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z pierwiastków reguluje wydzielanie hormonów tarczycy. Drugi - usprawnia pracę układu nerwowego, a także obniża ciśnienie tętnicze. Jak widać jest to nie tylko smaczna, ale i całkiem zdrowa propozycja na karnawałową przekąskę.

Tartinki z pastą łososiową

Składniki na 6 porcji:

400 g surowego łososia
300 g bagietki
40 g mini kaparów
40 g cebuli
100 g ugotowanych żółtek
40 ml oliwy z oliwek
10 g kopru
sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 - Łososia myjemy w zimnej wodzie, filetujemy i oczyszczamy z ości.
Krok 2 - Kroimy w drobną kostkę wraz z pozostałymi składnikami i przyprawiamy do smaku.
Krok 3 - Bagietkę kroimy na małe kromeczki, smarujemy tartinki gotową pastą łososiową i dekorujemy koperkiem.

Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami
Pyszne mohito z alkoholem lub bez
Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska