Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy sposób na dekorowanie świątecznych ciast i pierników. Sprawdź przepis na lukier królewski

Aneta Kolesińska
Aneta Kolesińska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół świątecznymi wypiekami? Takie lukrowane ciastka na pewno ozdobią wigilijny stół. Jeśli zastawiasz się jak to zrobić, ten artykuł jest dla Ciebie.

Świąteczne wypieki takie jak ciasta czy pierniki to w wielu domach obowiązkowy punkt na liście wigilijnych przygotowań. Coraz bardziej popularne robią się lukrowane ciastka, które przy odpowiedniej wiedzy można ozdobić każdym wzorem. Sprawdź jak to zrobić.

O lukrowanych ciastkach świątecznych opowiedziała nam pani Anna, która zajmuje się ich tworzeniem od roku. W jej sklepie znajdziemy pierniki z wieloma świątecznymi wzorami.

Sprawdź galerię zdjęć i zainspiruj się:

- Dla mnie lukrowanie ciastek było odskocznią od codziennych obowiązków, a z czasem stało się to prawdziwą pasją i sposobem na zarobek - mówi pani Anna, właścicielka sklepu Domowa Fabryka Piernika.

Jak ozdobić świąteczne ciastka? to bardzo proste!

Do dekorowania wypieków najlepszy będzie specjalny lukier, nazywany lukrem królewskim. Jego nazwa nie jest przypadkowa, powstał w XXVIII wieku w Wielkiej Brytanii, a używano go do dekoracji tortów weselnych rodziny królewskiej. Jest gęsty i plastyczny, a dodając do niego barwniki można stworzyć prawdziwe arcydzieło.

- Takie ciastka nadają się nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, królewski lukier pozwala na dowolność w dekorowaniu - dodaje pani Anna.

Jak zrobić królewski lukier

Najważniejszym składnikiem lukru jest kurze białko, jednak by uniknąć ryzyka salmonelli, pani Anna poleca użycie albuminy, czyli sproszkowanego białka, do którego wystarczy dodać wody.

Pozostałe składniki to:
Cukier puder
sok z cytryny
barwnik spożywczy

Wszystkie składniki trzeba utrzeć powoli na gładką masę (co trwa około 10 minut) a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wedle uznania. Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeb dodając cukier puder lub sok z cytryny i wodę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska