"Powietrza dostali!". Handlarz włożył głowę do wody i zaczął dmuchać, żeby napowietrzyć zbiornik z karpiami
Nagranie opublikowali administratorzy strony "Vege Wrocław", platformy łączącej właścicieli wegańskich biznesów i umożliwiającej im promowanie własnej marki w internecie. Przesłany do naszej redakcji krótki film może szokować. Przedstawia bowiem sposób traktowania żywych karpi.
- Karpie pod Świebodzkim zazwyczaj są przechowywane tak, że na pewno nie mieści się to w przepisach polskiego prawa. W tym roku jednak sami byliśmy w szoku. Zwróciliśmy uwagę przede wszystkim na to, że nie było żadnego systemu napowietrzania tych ryb. Zapytaliśmy o to sprzedawcę, ale tłumaczyć się zaczął jeden z mężczyzn stojących obok. Widać było, że dobrze się znają. Czuć było od niego alkohol. Zaczął więc zachowywać się w nieprzewidywalny i agresywny sposób. Odepchnęli nas od stoiska i zaczęliśmy dyskusję - mówi "Gazecie Wrocławskiej" Daniel, autor nagrania.
W niewielkim zbiorniku wykonanym z płachty ze sztucznego materiału, nie było żadnego filtra. Jeden z mężczyzn włożył za to głowę pod wodę i zaczął dmuchać. Następnie wziął do ręki chochelkę, która miała udowodnić, że ledwo żywe karpie dostają odpowiednią ilość powietrza.
Zobacz awanturę pod dworcem Świebodzkim!
Uwaga! W filmie padają wulgaryzmy. Materiał przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.
Sprawa została zgłoszona do Sanepidu, Urzędu Miejskiego Wrocławia i właściciela terenu, czyli PKP.
Jak sprzedawcy powinni postępować z żywymi rybami?
Największe zapotrzebowanie na karpie jest tuż przed Świętami Bożego Narodzenia. Dlatego też Główny Lekarz Weterynarii przypomina, że zasady sprzedaży żywych ryb określają m.in. ustawa z 1997 roku i rozporządzenie z 2009 roku w sprawie ochrony zwierząt.
Zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb:
- baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana. 1/3 objętości wody basenu powinna być wymieniona co każde 12 godzin,
- zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody to 1 kg masy na każdy litr wody,
- optymalna temperatura wody to 4-6 stopni Celsjusza. Maksymalnie - 10 stopni,
- ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przeznaczeniu na sprzedaż.
Co więcej, handlarze nie powinni sprzedawać żywych karpi, ale - zgodnie z zaleceniem Głównego Lekarza Weterynarii - wcześniej je uśmiercać. Proces musi odbywać się w wydzielonym miejscu, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym punktem, który całkowicie izoluje pracownika od klientów i osób postronnych.
Polska od lat jest w czołówce pod względem produkcji karpia w Unii Europejskiej. Polska hodowla stanowi aż 20 procent całej produkcji unijnej. Mimo to, jak wynika z najnowszego badania IBRiS przeprowadzonego w listopadzie 2023 roku, 71,5 proc. Polek i Polaków nie planuje zakupu żywego karpia na święta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?