Nie tylko pierekaczewnik. Polecamy 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu
Jedliście kiedyś pierekaczewnik lub hałuszki? Jeśli nie, to możecie wybrać się na Podlasie, aby skosztować wymienionych specjałów. Dania zjecie nie tylko w...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Grillowane warzywa na lunch. Wypróbuj 5 przepisy na dobrze przyprawione jarzyny
Grillowane warzywa to pyszna i zdrowa propozycja na rodzinny obiad lub imprezę w gronie przyjaciół. Chrupiące warzywa z grilla to smaczny dodatek do mięs lub...
Bryzol jak z PRL-u. Przypominamy przepis na mięso rozpływające się w ustach
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....
Nie tylko Wrocław jest rajem dla wegetarian. Jedziesz na wycieczkę? Przeczytaj!
Wrocław słynie ze swoich restauracji wegetariańskich i wegańskich. W ogólnopolskich rankingach najlepszych lokali vege, pojawiają się bary, bistra i restauracje...
Wielkanocna uczta u Magdy Gessler. Ile trzeba zapłacić? Ceny szokują
Magda Gessler tradycyjnie już szykuje świąteczny catering dla swoich klientów. To jednak nie wszystko, bo w ofercie restauratorki pojawiają się również inne...
Kiedy przypada Wielkanoc 2023? Sprawdź znajomość polskich tradycji i zwyczajów
Wielkanoc w 2023 roku przypada w niedzielę 9 kwietnia. Dzień później obchodzony jest Poniedziałek Wielkanocny, czyli śmigus-dyngus. Przyjrzeliśmy się historii,...
Ryba po grecku. Najlepsze przepisy na to danie z polskiego YouTube
Ryba po grecku to jedno z dwunastu dań wigilijnych, które może zawitać na naszych stołach. Wybraliśmy kilka przepisów najbardziej cenionych twórców na polskim...
Galareta ananasowa na Wigilię. Przepisy na Boże Narodzenie z XIX wieku i PRL-u
Zmiany zachodzące w przepisach na wigilię i święta Bożego Narodzenia od ponad stu lat, możemy obserwować, sięgając po ówczesne książki kucharskie. Wiele z nich...
Sos pieczarkowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Królowa tanich obiadów polecała przepis
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była z wydawania hucznych i wystawnych przyjęć. Jednak w swoich książkach przybliżała też sposoby, jak zrobić domowe dania za...
Chleb z cukrem i blok czekoladowy bez czekolady, czyli najpopularniejsze desery PRL-u
Blok czekoladowy bez czekolady, wuzetka, krem sułtański, którym zajadały się "Dziewczyny do wzięcia" czy bajaderki. Pamiętacie jeszcze te desery, tak popularne...
Polskie produkty znane na świecie. Nie tylko pierogi i bigos
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Polskie jedzenie smakuje ludziom na całym świecie. Zapytani o polską kuchnię najczęściej wymieniają pierogi, bigos...
Golasy, gryczak i tort fasolowy. Te dania zjesz na Lubelszczyźnie. Znasz je?
Tort fasolowy modryniak, forszmak lubelski, buraczak, gryczanka, golasy... Lubelszczyzna oferuje bogactwo produktów i potraw, które mogą zachwycić smakoszy z...
Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca
Jaglaki, sójka głowaczowska i trepy po załawsku to tylko niektóre z dań, których nazwy zaskakują przybyszów z różnych zakątków świata. Mazowsze ma wiele potraw...
Kiszka, ruchanki, czernina i gryz. Kuchnia kaszubska, jakiej nie znacie
Ruchanki, golce kociewskie z mięsem, nadzy klosczy (kluski ziemniaczane) czy gryz to tylko niektóre z wyjątkowych dań z Pomorza, które mogą zaskoczyć swoją...
Ranking najlepszych kuchni świata. Jak wypadła Polska?
Pizza, gyros, paella to najpopularniejsze potrawy reprezentujące zwycięzców rankingu portalu Taste Atlas. Strona co roku przygotowuje ranking 50 najlepszych...
Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej
Kuchnia Wielkopolski najczęściej kojarzy się z używaniem dużej ilości twarogu, ziemniaków i cebuli. Doskonałym przykładem są pyry z gzikiem, dla wielu osób...
Moskole, gęsie pipki i tarcioki. Najdziwniejsze dania z Małopolski
Kuchnia małopolska to przysmaki zajadane w Krakowie, Zakopanem i w okolicach. Znawcy kulinariów kojarzą zapewne takie specjały jak gęsie pipki, suska sechlońska...
Lubczyk w kuchni. Afrodyzjak z przydomowego ogródka. Do czego używać lubczyku?
Według ludowych zwyczajów lubczyk dodawany do jedzenia miał zapewnić, że wybranek zakocha się w kucharce. Z czasem doceniano wartości zdrowotne i wyjątkowy...
Krem sułtański, wyroby czekoladopodobne i oranżada. Smaki z okresu PRL-u
Krem sułtański, guma balonowa Donald, lody Bambino, wyroby czekoladopodobne albo oranżada w proszku, z woreczka lub w szklanej butelce z korkiem - takie smaki...
Sękacz i kiełbasa w słoiku. Najciekawsze potrawy wielkanocne z różnych regionów
Zgliwiały ser z Zamojszczyzny, biała kiełbasa w słoiku z woj. kujawsko-pomorskiego czy sękacz z Podlasia. Każdy region Polski korzysta z bogactwa swojej ziemi i...
Pańska skórka, oscypek, paprykarz... Z tych produktów słyną polskie miasta
Cebularz z Lublina, obwarzanki z Krakowa, rogale marcińskie z Poznania, pańska skórka z Warszawy albo truskawka z Kaszub. Polska ma swoje regionalne specjały,...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 10 godzin temu w kategorii Magazyn
Dodano 2 dni temu w kategorii Pomoc drogowa
Dodano 3 dni temu w kategorii Pompy ciepła
Dodano 3 dni temu w kategorii Klimatyzacja