Ryba po grecku to niezwykła kompozycja smaków, struktur i koloru. Danie nie jest skomplikowane, więc przyrządzić je może każdy. Zwykle rybę podaje się na wigilię, ale świetnie sprawdza się też na inne okazje czy na codzienny obiad. Zaletą jest też to, że można ją jeść na ciepło i na zimno.
Nazwę to danie zawdzięcza stereotypowemu postrzeganiu kuchni greckiej. W starych książkach kucharskich jest pełno przepisów na sos grecki. Składał on się z pokrojonych w długie paski jarzyn, cebuli i pora duszonych we własnych sokach na oleju. Na koniec doprawionych przecierem pomidorowym. To właśnie, od sosu wzięła nazwę ryba po grecku, podobnie przygotowywana.
Ryba po grecku – najlepsze przepisy z polskiego YouTube
Ile osób tyle przepisów na to danie. Każdy ma swoje receptury, gdzie używa różnych warzyw, różnych przypraw czy rodzajów ryb. Podstawą jest jednak kompozycja warzyw zwana włoszczyzną, czyli marchewka, pietruszka, seler, cebula i por.
Ryba po Grecku – Menu Dorotki
Składniki:
- 1 kg filetów z białej ryby (dorsz/mintaj),
- 1 kg marchewki, 250 g pietruszki,
- 250 g selera, 3 cebule,
- por - około 10 cm długości,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 łyżeczki soli,
- 150 g koncentratu pomidorowego,
- 100g mąki,
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia
Ryba po Grecku – Magda Gessler
Składniki:
- filet lub polędwica z dorsza, 1 kg świeża lub mrożona,
- bakłażan 4 szt. pieczony na czarno,
- cukinia 2 szt,
- papryka czerwona 4 szt. Pieczone w piekarniku,
- pomidory 6 średnich pieczonych w piekarniku,
- seler 1 szt,
- marchew, pietruszka po 2 szt,
- oliwa z oliwek,
- mąka pszenna,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, cukier, jeżeli lubimy to kumin i troszkę ostrej papryki,
- świeża kolendra lub natka pietruszki,
- 2 pęczki - koncentrat pomidorowy,
- sok z 12 cytryn
Ryba po Grecku – Tomasz Strzelczyk
Składniki:
- 1200 g fileta z dorsza,
- 3 marchewki,
- kawałek selera,
- 1 czerwona papryka,
- 3 cebule,
- 1 pietruszka,
- 700 g passaty pomidorowej,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziala angielskie,
- 2 łyżki octu szczypta płatków chili,
- sól, pieprz do smaku,
- pęczek natki pietruszki.
Ryba po Grecku – s. Anieli Gareckiej
Składniki:
- filet z dorsza,
- cebula,
- pietruszka,
- seler,
- marchewka,
- przecier pomidorowy,
- olej,
- sól i pierz,
- nać selera
Ryba po Grecku – Kuchnia Renaty
- 4 marchewki,
- 2 Pietruszki,
- 1 por,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka pomidorów
- sól i pieprz
PRZECZYTAJ TEŻ:
- Cztery miejscowości na Dolnym Śląsku zmienią nazwę. Osiem kolejnych zniknie zupełnie!
- Tak kiedyś wyglądało Boże Narodzenie we Wrocławiu [ARCHIWALNE ZDJĘCIA]
- Tak prezentują się miejskie choinki w Polsce. Przegląd drzewek świątecznych 2022
- Ogromna fabryka pod Wrocławiem prawie gotowa. Zatrudni ponad 1000 osób [ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?