Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryba po grecku. Najlepsze przepisy na to danie z polskiego YouTube

Remigiusz Biały
Remigiusz Biały
Co ciekawe danie to nie ma nic wspólnego z Grecją i jest iście polską potrawą.
Co ciekawe danie to nie ma nic wspólnego z Grecją i jest iście polską potrawą. fot. Archiwum Gazety Wrocławskie / Polska Press
Ryba po grecku to jedno z dwunastu dań wigilijnych, które może zawitać na naszych stołach. Wybraliśmy kilka przepisów najbardziej cenionych twórców na polskim YouTube. Co ciekawe danie to nie ma nic wspólnego z Grecją i jest iście polską potrawą.

Ryba po grecku to niezwykła kompozycja smaków, struktur i koloru. Danie nie jest skomplikowane, więc przyrządzić je może każdy. Zwykle rybę podaje się na wigilię, ale świetnie sprawdza się też na inne okazje czy na codzienny obiad. Zaletą jest też to, że można ją jeść na ciepło i na zimno.

Nazwę to danie zawdzięcza stereotypowemu postrzeganiu kuchni greckiej. W starych książkach kucharskich jest pełno przepisów na sos grecki. Składał on się z pokrojonych w długie paski jarzyn, cebuli i pora duszonych we własnych sokach na oleju. Na koniec doprawionych przecierem pomidorowym. To właśnie, od sosu wzięła nazwę ryba po grecku, podobnie przygotowywana.

Ryba po grecku – najlepsze przepisy z polskiego YouTube

Ile osób tyle przepisów na to danie. Każdy ma swoje receptury, gdzie używa różnych warzyw, różnych przypraw czy rodzajów ryb. Podstawą jest jednak kompozycja warzyw zwana włoszczyzną, czyli marchewka, pietruszka, seler, cebula i por.

Ryba po Grecku – Menu Dorotki
Składniki:

  • 1 kg filetów z białej ryby (dorsz/mintaj),
  • 1 kg marchewki, 250 g pietruszki,
  • 250 g selera, 3 cebule,
  • por - około 10 cm długości,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 150 g koncentratu pomidorowego,
  • 100g mąki,
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia

Ryba po Grecku – Magda Gessler
Składniki:

  • filet lub polędwica z dorsza, 1 kg świeża lub mrożona,
  • bakłażan 4 szt. pieczony na czarno,
  • cukinia 2 szt,
  • papryka czerwona 4 szt. Pieczone w piekarniku,
  • pomidory 6 średnich pieczonych w piekarniku,
  • seler 1 szt,
  • marchew, pietruszka po 2 szt,
  • oliwa z oliwek,
  • mąka pszenna,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, cukier, jeżeli lubimy to kumin i troszkę ostrej papryki,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki,
  • 2 pęczki - koncentrat pomidorowy,
  • sok z 12 cytryn

Ryba po Grecku – Tomasz Strzelczyk

Składniki:

  • 1200 g fileta z dorsza,
  • 3 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 700 g passaty pomidorowej,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziala angielskie,
  • 2 łyżki octu szczypta płatków chili,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pęczek natki pietruszki.

Ryba po Grecku – s. Anieli Gareckiej
Składniki:

  • filet z dorsza,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • seler,
  • marchewka,
  • przecier pomidorowy,
  • olej,
  • sól i pierz,
  • nać selera

Ryba po Grecku – Kuchnia Renaty

  • 4 marchewki,
  • 2 Pietruszki,
  • 1 por,
  • 1/2 selera,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów
  • sól i pieprz

PRZECZYTAJ TEŻ:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska