Dawno temu pojawiał się na stole podczas postu lub też wtedy, gdy domowa spiżarnia świeciła pustkami. Nieustająco jest modny w kuchni francuskiej czy włoskiej. A dostawcami winniczków na europejskie stoły są właśnie zbieracze z Dolnego Śląska. Potentat w tej dziedzinie to firma ze Złotoryi.
Winniczek jest dzikusem, który nie daje się hodować w sztucznych warunkach. By się rozmnażać musi mieć naturalną łąkę, ugór, skraj strumienia czy torowisko. Tam też jest odławiany, w sposób ściśle nadzorowany.
Jak przyrządzić ślimaki? Najlepiej zapieczone w muszelkach z sosami i bogactwem świeżych warzyw. Taki przepis przygotował dla nas Zbigniew Koźlik.
Jakie bogactwo czeka na nas jeszcze w ślimakowym zagłebiu? Pasujące do ślimaków wina z winnicy na podłożu wulkanicznym oraz pyszne pstrągi, karpie i liny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?