Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zrób to ze smakiem – Jagoda nasza, ale po amerykańsku

agf
tvp wroclaw
Cystersi mieli ogromne znaczenie dla rozwoju Ziemi Ziębickiej. Posiadali tu ogromny majątek z klasztorem w Henrykowie. Zorganizowali młyn, winnicę, sady, stawy rybne, hodowlę zwierząt mlecznych i rzeźnych, uprawę pól, a nawet je zmeliorowali. Można śmiało powiedzieć, że ucywilizowali dziką krainę.

Czasy te dawno jednak minęły, majątek cystersów wielokrotnie zmienił właściciela i charakter. Ziemia Ziębicka od dawna jest miejscem nowoczesnym i komfortowym.
Klasztor w Henrykowie nadal zachwyca wystrojem i stanowi cel wycieczek wielbicieli architektury sakralnej. Ziębice przyciągają wyjątkowym Muzeum Gospodarstwa Domowego. Warto tu zajrzeć, by przekonać się o tym, że dawne gospodynie domowe dysponowały nowoczesnym zapleczem, ułatwiającym dbanie o dom i rodzinę.
Nasza wyprawa zmierzała jednak przede wszystkim do rodzinnego gospodarstwa, specjalizującego się w ekologicznej uprawie młodszej siostry naszej leśnej jagody. To borówka amerykańska. Plantacja zajmuje teren po dawnym stawie rybnym, założonym przez cytersów. Firma rodzinna, o nazwie Borówka Henrykowska, dostarcza ją na rynek lokalny. Nie tylko sprawdzaliśmy jak smakuje, ale także jak wspiera zdrowie.
Przekonaliśmy się także jak można ją wykorzystać. Była więc konfitura borówkowa, tort leśny mech, a nawet upiększająca maseczka na twarz.
A co w naszej kuchni? Zbigniew Koźlik przygotował przepis na słodki chłodnik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska