Zrób to ze smakiem. Jagnięcina spod Karkonoszy

Materiał promocyjny TVP Wrocław
W sobotę, 4 września, o godz. 18.50 TVP Wrocław wyemituje kolejny odcinek cyklu „Zrób to ze smakiem”. Miał być zielony kawałek ziemi za miastem…I jest. Na łące, gdzie przedtem spały sarny, powstał dom i całe gospodarstwo. A stworzyli je Agata Kowal – Ruschil i Roland Ruschil.

Tak powstało agroturystyczne gospodarstwo Kowalowe Skały. Jest to doskonały punkt wypadowy w Dolinę Bobru, Izery i Kaczawy. W okolicy tej znajdziemy wszystko co potrzebne do pieszych wędrówek: atrakcyjne szlaki, piękne widoki i dzika przyroda.

Skąd nazwa gospodarstwa? Nazwisko gospodyni zobowiązuje, a Roland, wnuk kowala, też poniekąd jest kowalem. Całe życie zajmował się obróbką stali, tyle że dla przemysłu lotniczego. Ale nie tylko dla pięknego rękodzieła tu przybyliśmy. Agata i Roland Ruschil, polsko – niemieckie małżeństwo, prowadzą certyfikowane gospodarstwo z naturalną żywnością.

Można tu podpatrzeć zwierzęta: kury, króliki, psy, koty ale przede wszystkim owce wrzosówki i daniele. Owca wrzosówka to stara rasa. Po latach zapomnienia staje się coraz powszechniejsza. Ich choć jej populacje ratowano pod Wrocławiem, to nadal jest
zwierzęciem mocno deficytowym. Podobnie jak i daniele.

Może to lekko obruszy wegetarian, to czasem mięso tych zwierząt trafia na talerz. W postaci kiełbasy, pasztetu czy szynki. Większość zrobił Roland, który deklaruje wielką miłość do mięsa. I z miłością do niego podchodzi do tej swojej pasji. Tradycyjna wędlina, o lekko szarym odcieniu, budzi ostrożność wśród części gości. Nie jest bowiem taka jak ze sklepu. Domowa wędlina najlepiej smakuje z domowym chlebem. Ten wypieka przyjaciółka pani Agaty. Od znajomych i przyjaciół pochodzą też warzywa. Czasem to efekt wymiany na mięso. Wszystko domowe i certyfikowane.

W naszym programie zobaczymy też jak gotują nasi gospodarze i czego Rolanda nauczyła babcia. Oczywiście to doskonałe mięso trafiło też do kuchni Zbyszka Koźlika, który jak zawsze zaskoczy nas swoim niezwykle oryginalnym podejściem do regionalnych produktów z Dolnego Śląska.

Co tym razem przygotował? O tym wszystkim oczywiście w najbliższym programie „Zrób to ze smakiem” na antenie TVP Wrocław w sobotę o godzinie 18.50.

Zapraszamy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska