Dania po staropolsku z kaszą

    Dania po staropolsku z kaszą

    Materiał Partnera Zewnętrznego

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Dania po staropolsku z kaszą
    Tradycyjna kuchnia polska, która może się kojarzyć z niedzielnym schabowym z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, kryje w sobie wiele różnorodnych smaków, będących dziedzictwem rozmaitych kuchni regionalnych. Wśród prostych składników, na których bazowały kuchnie regionalne, pojawiała się kasza – często z mięsami czy gęstymi zupami, tworząc treściwe danie.
    Dania po staropolsku z kaszą
    Kasza wiodła prym między innymi w kuchniach regionalnych: Pojezierza Pomorskiego, Podhala, Mazowsza, ale przede wszystkim – w kuchni staropolskiej, w której używano kaszy z jęczmienia, gryki czy owsa. Jakimi potrawami kuchni staropolskiej możesz się inspirować dzisiaj?

    Zupa staropolska z kaszą
    Jedną ze staropolskich zup – gęstych, rozgrzewających i sycących - jest krupnik staropolski z kaszą gryczaną. Przygotowywany z żeberkami, ziemniakami, gotowany na bulionie warzywnym i przyprawiany liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Do przyrządzenia tego aromatycznego staropolskiego krupniku z kaszą potrzebujesz:

    •0,5 szklanki kaszy gryczanej (lub 1 woreczek równy 100 g kaszy),
    •0,5 kg żeberek wieprzowych,
    •0,5 selera,
    •1,5 l bulionu warzywnego,
    •2 marchewki,
    •4 ziemniaki,
    •liści laurowych, ziela angielskiego i ulubionych przypraw – do smaku.

    Kaszę gryczaną przepłucz (jeśli nie jest w woreczku) i gotuj w szklance bulionu warzywnego – aż zmięknie, czyli przez ok. kwadrans. W drugim garnku zalej oczyszczone i pokrojone żeberka litrem wody i gotuj z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i dobranymi ziołami.

    Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę – w cienkie plasterki, a selera ponacinaj. Wrzuć warzywa do garnka po 30 minutach gotowania żeberek. Gotuj przez ok. 10 minut i dodaj do całości ugotowaną kaszę wraz z pozostałą wodą.

    Jeżeli zupa będzie bardzo gęsta, dolej wrzącej wody i gotuj kolejne 10 minut. Każdą porcję zupy udekoruj ziołami bądź posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

    Danie główne po staropolsku z kaszą gryczaną
    Kaszę gryczaną możesz podać jako osobny dodatek do staropolskiego obiadu z mięsem, ale również jako nieodzowny składnik dania głównego: na przykład kotletów z kaszy gryczanej (polanych gęstym sosem), pierogów z kaszą gryczaną i grzybami (rewelacyjnie smakują nieco chrupiące, zrumienione w wyniku podsmażenia na patelni przed podaniem) czy staropolskich gołąbków z dodatkiem słoniny.

    Aby przygotować kotlety z kaszy gryczanej z grzybami, miej pod ręką:
    •30 dkg suszonych grzybów,
    •1 szklankę lub 2 woreczki kaszy gryczanej,
    •1 cebulę,
    •1 łyżkę masła,
    •2 jajka,
    •3 łyżki bułki tartej,
    •sól i pieprz do smaku,
    •olej do smażenia,
    •składniki na ulubiony sos do mięs.

    Suszone grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, a przed przygotowywaniem dania odsącz je i posiekaj. Jeśli nie używasz kaszy w woreczku, przepłucz ją. Na 200 g kaszy przeznacz dwie szklanki wody i ugotuj ją do miękkości (15 minut) – z grzybami, jeżeli nie masz kaszy w woreczkach. W przeciwnym razie dopiero po ugotowaniu wymieszaj kaszę z grzybami.

    Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na patelni. Dodaj ją następnie do kaszy. Wbij do niej jajka i dopraw całość solą oraz pieprzem.

    Z masy formuj kotleciki, obtocz je w tartej bułce i smaż na oleju. Podawaj z ulubionym sosem i dodatkami.

    Obiad po staropolsku składający się z dwóch treściwych dań z pewnością nasyci wszystkich zgromadzonych przy stole, a także (podobnie jak inne rodzaje kaszy) dostarczy ważnych składników odżywczych. Kasza gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy, w 100 g zawiera 13 g białka i dostarcza również składników regulujących działanie insuliny.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Filmy

      Polecamy

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Weekend z Frankensteinem – 24-26 sierpnia 2017

      Weekend z Frankensteinem – 24-26 sierpnia 2017

      Gry On Line - Zagraj Reklama