Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wykwintne dania i kolorowe koktajle. Tak wyglądały zmagania wrocławskich uczniów w prestiżowym konkursie

Aneta Kolesińska
Aneta Kolesińska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kolejna edycja Międzynarodowego Konkursu Czterech Miast: Stadthagen, Wrocławia, Tapolca, Carcassonne w zawodzie kucharz – kelner za nami. W szranki stanęły młode zespoły, a ich pracę oceniało doświadczone jury. Zobacz, jak wyglądały te "smaczne zawody" w naszej galerii zdjęć.

W dniach 8 - 11 kwietnia we Wrocławiu odbyła się 26. edycja Międzynarodowego Konkursu Czterech Miast:

  • Wrocław,
  • Tapolca,
  • Stadthagen,
  • Carcassonne.

Uczniowie w mieszanych zespołach rywalizowali w zawodach gastronomicznych. Kategorie były dwie: kucharz oraz kelner. Ich zmagania obserwowało jury, które zwracało uwagę nie tylko na smak przygotowanych potraw, ale także na sposób ich podania i prezentację. Ocenom podlegały także praca kelnerów oraz ich znajomość restauracyjnej etykiety.

Zobacz zmagania uczniów w galerii zdjęć >>

- Pierwsza edycja konkursu odbyła się w roku 1996 przy współpracy szkół we Wrocławiu i Niemczech. Konkurs ma na celu pokazanie przez uczniów swoich umiejętności kucharskich oraz kelnerskich oraz pracę w grupie - mówi Małgorzata Frydel, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Rywalizowali o tytuł najlepszego kucharza i kelnera

Konkurs cieszy się wśród uczniów sporym zainteresowaniem. Jest świetną okazją do sprawdzenia swoich gastronomicznych umiejętności.

- Konkurs był świetnym ale też wymagającym przeżyciem. Początkowo trudno było przełamać barierę językową z moim partnerem z drużyny. Po szkole chciałbym założyć własny biznes foodtruckowy - mówi Mikołaj Matusik, uczeń 4 klasy Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Wyniki konkursu gastronomicznego we Wrocławiu

W kategorii kelnerskiej wrocławscy uczniowie stanęli na wysokości zadania:

  • Złote medale za najlepszy koktajl trafiły do zespołu Polska-Francja, a za najlepszą obsługę gości nagrodzono duet Polska-Niemcy.
  • Srebrne medale za najpiękniejsze stoły oraz za najlepszą współpracę otrzymała drużyna Polska-Niemcy.
  • Brązowe medale za najlepszy koktajl dla Polska-Niemcy, za najpiękniejszy stół (Polska-Francja) oraz za najlepszą współpracę (Polska-Francja).

Kucharze również zaprezentowali się fantastycznie:

  • Złote medale za najlepsze danie główne i za najlepszy deser otrzymali uczniowie z Polski i Niemiec.
  • Srebrne medale za najlepszą przystawkę i danie główne trafiły do drużyny Polska-Francja. Za najlepszą współpracę nagrodzono kucharzy z drużyny Polska-Niemcy.
  • Brązowe medale za najlepszy deser otrzymał duet Polska-Francja i za najlepszą współpracę dla Polski i Francji.

Dodatkowo, zostało przyznane pierwsze miejsce za całość pracy. Zespół, który wygrał to Niemcy z Węgrami.

Zobacz zmagania uczniów w galerii zdjęć >>

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska