Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Posmakuj Dolnego Śląska: Cepeliny [NASZ PROGRAM]

Redakcja
Posmakuj Dolnego Śląska to nowy program portalu GazetaWroclawska.pl. Robert Migdał szuka z naszą kamerą najpyszniejszych potraw w regionie. W drugim odcinku wybrał się do wsi Grębocice w powiecie polkowickim. Tu panie z koła gospodyń wiejskich przygotowały dla niego pyszne cepeliny. Poznaj przepis!

Cepeliny - przepis koła gospodyń wiejskich z Grębocic

Składniki na ciasto:
2 kg ziemniaków
2 jajka
Sól

Składniki na farsz:
40 dag wołowiny
20 dag wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
Sól i pieprz

Przygotować farsz: mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę i jajko, przyprawić, wymieszać . 1 ½ kg ziemniaków umyć, obrać i zetrzeć, dokładnie odcisnąć. Pozostałe ziemniaki ugotować w skórkach, obrać i utłuc. Wymieszać ze startymi, dodać jajka i soli, wyrobić. Formować placki, na każdy nakładać nadzienie, zacisnąć brzegi, uformować podłużne pyzy. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 20-30 min, podawać ze słoninką, przesmażoną cebulką lub śmietanką.

Kolejne odcinki programu Posmakuj Dolnego Śląska w co drugi czwartek na GazetaWroclawska.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Posmakuj Dolnego Śląska: Cepeliny [NASZ PROGRAM] - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska