Cepeliny - przepis koła gospodyń wiejskich z Grębocic
Składniki na ciasto:
2 kg ziemniaków
2 jajka
Sól
Składniki na farsz:
40 dag wołowiny
20 dag wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
Sól i pieprz
Przygotować farsz: mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę i jajko, przyprawić, wymieszać . 1 ½ kg ziemniaków umyć, obrać i zetrzeć, dokładnie odcisnąć. Pozostałe ziemniaki ugotować w skórkach, obrać i utłuc. Wymieszać ze startymi, dodać jajka i soli, wyrobić. Formować placki, na każdy nakładać nadzienie, zacisnąć brzegi, uformować podłużne pyzy. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 20-30 min, podawać ze słoninką, przesmażoną cebulką lub śmietanką.
Kolejne odcinki programu Posmakuj Dolnego Śląska w co drugi czwartek na GazetaWroclawska.pl
Zobacz poprzedni odcinek
Posmakuj Dolnego Śląska (odcinek 1) - kaczka faszerowana
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?