Badania miały na celu produkcję jaj opartą o własny program żywieniowo-środowiskowy dla kur domowych. W czasie znoszenia jaj były one karmione specjalnymi preparatami m.in. z substancji pochodzących z alg. - Wyprodukowane w ten sposób jaja nowej generacji stanowiły materiał do wytwarzania najwyższej jakości biosuplementów diety i preparatów biomedycznych - wyjaśnia prof. Tadeusza Trziszka.
Dodaje, że uzyskane w projekcie preparaty biomedyczne, mają dla człowieka znaczenie odżywcze, wpływają na proces regeneracji organizmu, a także służą rewitalizacji i prewencji. Przede wszystkim mają zastosowanie w terapii chorób centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, depresji, miażdżycy i osteoporozy.
Oddzielną grupą preparatów biomedycznych są substancje przeznaczone do dalszych badań klinicznych i zastosowań w produkcji leków przeciw chorobom nowotworowym, paradontozie i chorobom dermatologicznym. - W tym aspekcie dużym osiągnięciem projektu były badania nad cystatyną i nowo odkrytym kompleksem białkowym - Yolkiną - zaznacza prof. Tadeusza Trziszka.
W projekcie pracowały 233 osoby, w tym 67 pracowników naukowych, 38 doktorantów, 42 studentów oraz 32 pracowników technicznych. Program badawczo-rozwojowy projektu OVOCURA, współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2012. Wartość projektu wynosiła 25 mln zł, a realizacja rozpoczęła się w I kwartale 2009 i potrwa do I kwartału 2013.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?