W marcu rusza ogólnopolska akcja budowy hoteli dla dzikich owadów zapylających. Będą one stawiane także we Wrocławiu. Zapewnią schronienie pszczołom, trzmielom i innym pożytecznym owadom zapylającym, którym środki chemiczne i zanieczyszczenie miejskie nie służy.
- Hotele mają powstać na terenach zielonych, więc do końca kwietnia przyjmujemy zgłoszenia od zarządców parków, skwerów, wspólnot mieszkaniowych, otwartych ogródków działkowych, które byłyby zainteresowane współpracą - mówi Urszula Siemion z akcji "Zaadoptuj pszczołę" z fundacji Greenpeace Polska. - Pierwszy taki domek stanął na Polu Mokotowskim w Warszawie. Chcemy postawić kolejne.
Do akcji mogą się także zgłaszać szkoły, organizacje pozarządowe, grupy sąsiedzkie i organizacje, które chciałyby objąć patronat nad hotelami w swoich miastach.
Domki, które powstaną, będą zbudowane z drewna i naturalnych materiałów. Będą miały około metra wysokości. Znajdą w nich schronienie takie owady jak pszczoły samotnice, trzmiele i inne pszczołowate, motyle, biedronki, złotooki oraz tzw. bzygowate, czyli owady z rzędu muchówek. Hotele zbudowane będą z naturalnych i pozyskanych w zrównoważony sposób materiałów. Zanim pojawią się w nich lokalni mieszkańcy, hotele zostaną zasiedlone pszczołami murarkami. Powstają one na terenach zielonych, gdzie znajdą dużo pożywienia i przyczynią się do poprawy miejskiej przyrody.
Owady zapylające są niezbędne dla zdrowego działanie parków i zieleni w miastach, gdzie ich naturalne siedliska są coraz częściej niszczone.
Zjawisko wymierania pszczół miodnych i innych owadów zapylających nasila się w ostatnich latach. W USA ginie co roku średnio ok. 30% pszczół, w Europie 20% (przy czym istnieją rejony, w których straty sięgają ponad 50%), w Chinach są już miejsca, gdzie nie ma ich w ogóle. A jest o co walczyć. Dzięki nim możemy się cieszyć m.in. owocami, warzywami i wieloma olejami jadalnymi. W samej Europie ponad 4000 odmian warzyw zależy od zapylania przez pszczoły i inne owady. Potrzebuje ich również większość dziko rosnących roślin. Co trzecią łyżkę spożywanego pokarmu zawdzięczamy właśnie pracy pszczół i owadów zapylających.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?