Tradycja wypiekania świątecznego piernika jest znana w całej Polsce. Choć metod na ich wykonanie jest całe mnóstwo, wszystkie przepisy łączy jedno: są idealnym pretekstem by spędzić wspólnie czas i poczuć świąteczny klimat w gronie najbliższych.
Wrocław powinien być stolicą piernika?
Za przodka piernika można uważać ciastka wypiekane w antycznym Rzymie. Przepis na korzenne ciastka z pieprzem znalazł się w książce kucharskiej autorstwa Apicjusza. Samo słowo piernik w polskim języku wzięło się właśnie od pieprzu. Dawniej mówiło się na to ciasto pierne, czyli pieprzne. Pierwsze wzmianki o pierniku na ziemiach polskich pochodzą z XV wieku.
Choć to zdecydowanie Toruń jest najczęściej kojarzony z piernikiem, pierwszy zasłynął z nich Gdańsk, a następnie Wrocław. Największy rozkwit piernikarstwa na Śląsku przypada na XVII i XVIII wiek, a jego głównymi ośrodkami były wówczas Wrocław, Nysa, Świdnica, Brzeg, Jawor. Znany jest również zwyczaj ze staropolskich wsi, według którego podczas chrztu córki zagniatano ciasto, które miało czekać na wypiekanie aż do jej ślubu.
Jak zrobić idealny piernik?
Mistrz piernikarstwa podpowiada na co trzeba zwrócić uwagę robiąc piernik. Okazuje się, że to bardzo proste!
- Tak na prawdę nie ma idealnego przepisu na ciasto piernikowe, bo każdy piernik jest na swój sposób wyjątkowy. Diabeł tkwi w szczegółach, a dokładniej proporcjach i doborze składników. - mówi Marcin Goetz ze Słodkiej Chatki.
Początek grudnia to najlepszy czas by przygotować pierniczki, które najlepiej smakują 2-3 tygodnie po przygotowaniu. Pierniki oprócz tego, że są pyszne, odpowiednio udekorowane można wykorzystać jako ozdoby choinkowe.
- Namawiam serdecznie by spotykać się przy robieniu pierników z rodziną i przyjaciółmi, bo to piękny i pachnący czas - podpowiada pan Marcin.
Przepis na pierniki świąteczne
To najprostszy i najszybszy przepis na świąteczne pierniki, które nie muszą dojrzewać kilka tygodni.
Składniki na ciasto:
- 120 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- 200 g dowolnego płynnego miodu
- 450 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, kolendra/1 opakowanie przyprawy do piernika
Lukier królewski:
- 1 białko
- 250g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Jak upiec pierniki - przygotowanie:
Krok 1 - Wszystkie suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie.
Krok 2 - Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wycinamy pierniczki.
Krok 3 - Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170-180 stopni przez ok. 10 minut.
Krok 4 - Przygotowujemy lukier. W tym celu ubijamy delikatnie białka, dodajemy połowę cukru pudru nie przestając ubijać. Następnie wlewamy sok z cytryny i dodajemy resztę cukru pudru stopniowo, aż do momentu kiedy uzyskamy potrzebną gęstość lukru odpowiednią do dekoracji.
Krok 5 - Wyciągamy pierniki z piekarnika, czekamy aż ostygną i dekorujemy lukrem.
Przepis autorstwa: Krzysztof Parys, szef Cukierni Art w Art Hotelu we Wrocławiu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?