Przypomnijmy. W ubiegłym tygodniu po zjedzeniu obiadu w szkolnej stołówce na złe samopoczucie narzekało 40 uczniów oraz trójka nauczycieli - mieli nudności, wymioty i biegunkę. Dwójka uczniów trafiła do szpitala. Urszula Krasoń, dyrektor szkoły, zawiadomiła sanepid. Ten pobrał do badań próbki pokarmu, który podano w szkole - to zupa z zielonego groszku i spaghetti.
- Badania żywności nie wykazały, by było z nią coś nie tak. Wygląda na to, że złe samopoczucie nie jest związane ze złym jedzeniem serwowanym przez firmę cateringową. Najprawdopodobniej to efekt jakiegoś wirusa, mowa tu chociażby o rotawirusie - mówi Paweł Wróblewski, dyrektor sanepidu.
ZOBACZ TAKŻE: Te owoce i warzywa mogą zaszkodzić Waszemu zdrowiu!
Niektórych warzyw i owoców nie można spożywać w całości. Sprawdź, czego się wystrzegać. Nie należy jeść ziemniaków, które wypuściły pędy. Znajduje się w nich solanina, która jest związkiem toksycznym. Liście pomidora również zawierają toksyczną solaninę. Ponadto, jest w nich również tomatyna, której zjedzenie może wywołać rewolucje żołądkowe. Pestki jabłek mogą spowodować poważne zatrucie pokarmowe, przez zawartą w nich amigdalinę.Jest to organiczny związek chemiczny, który wiążąc się z enzymami trawiennymi obecnymi w przewodzie pokarmowym, uwalnia zabójczy cyjanek. Mimo drogocennych właściwości czarnego bzu, należy zachować umiar w jego spożywaniu. Pod żadnym pozorem nie wolno smakować liści, konarów i korzeni czarnego bzu, ponieważ zawarte w nich substancje są dla ludzi toksyczne. Jadalne są tylko młode pędy szparagów. W przekwitłych warzywach jest toksyczny związek, zwany sapogeniną, może wywołać ostrą biegunkę oraz wymioty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?