W holu uniwersyteckiego budynku CDN przy ul. Grunwaldzkiej swoje stoiska wystawiło 49 uczelnianych kół naukowych. Można było obejrzeć m.in. w jaki sposób hodowane są arbuzy w słoikach, jak działa minielektrownia wodna, co w kosmosie jedzą i piją astronauci, a także jak rysuje się drobnoustrojami.
- Drobnoustroje wyizolowaliśmy z wina, przeszczepiliśmy je na płytki, na których poprzez swój ruch wytworzyły różne wzory - mówi Kinga Pilarska ze Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów. Koło pokazało także jak przygotować plastyczne jajko bez skorupki. - Surowe jajko trzeba włożyć do octu, który rozpuszcza skorupkę i zostaje sama błona. Można je zgniatać, a ono i tak nie pęknie - dodaje Pilarska.
Na degustację piwa zapraszali z kolei studenci z SKN Technologii Węglowodanów i Piwowarstwa.
- Dzisiejszy rynek piwny jest bardzo ubogi. Blisko dziewięćdziesiąt procent piw oferowanych w sklepach jest z rodzaju lager. Naszą specjalnością jest belgijskie piwo sezonowe. Staraliśmy się odwzorować jego recepturę na bazie specjalnego szczepu drożdży. To bardzo lekkie, orzeźwiające piwo. Warzymy je amatorsko, więc jak na razie nie możemy go jeszcze sprzedawać - mówi Filip Dąbrowski.
W tym roku w programie znalazły się również występ Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Jedliniok i uniwersyteckiego chóru. Nie zabrakło także czegoś dla ciała. Pokaz kulinarny dał Damian Kordas, zwycięzca IV edycji programu MasterChef, który razem z Józefem Sowińskim, prorektorem ds. studenckich przygotował polską wersję tiramisu z truskawkami i żubrówką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?