Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego nawarzyli piwa...

    Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego nawarzyli piwa (ZDJĘCIA)

    Marcin Kaźmierczak

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Podczas 15. Dnia Aktywności Studenckiej swoje osiągnięcia zaprezentowały uczelniane koła naukowe
    1/21
    przejdź do galerii

    Podczas 15. Dnia Aktywności Studenckiej swoje osiągnięcia zaprezentowały uczelniane koła naukowe ©Marcin Kaźmierczak

    W czwartek po raz 15. na Uniwersytecie Przyrodniczym odbył się Dzień Aktywności Studenckiej. Studenci z 49 kół naukowych działających na uczelni zaprezentowali swoje osiągnięcia i umiejętności.
    W holu uniwersyteckiego budynku CDN przy ul. Grunwaldzkiej swoje stoiska wystawiło 49 uczelnianych kół naukowych. Można było obejrzeć m.in. w jaki sposób hodowane są arbuzy w słoikach, jak działa minielektrownia wodna, co w kosmosie jedzą i piją astronauci, a także jak rysuje się drobnoustrojami.

    - Drobnoustroje wyizolowaliśmy z wina, przeszczepiliśmy je na płytki, na których poprzez swój ruch wytworzyły różne wzory - mówi Kinga Pilarska ze Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów.
    Koło pokazało także jak przygotować plastyczne jajko bez skorupki. - Surowe jajko trzeba włożyć do octu, który rozpuszcza skorupkę i zostaje sama błona. Można je zgniatać, a ono i tak nie pęknie - dodaje Pilarska.

    Na degustację piwa zapraszali z kolei studenci z SKN Technologii Węglowodanów i Piwowarstwa.

    - Dzisiejszy rynek piwny jest bardzo ubogi. Blisko dziewięćdziesiąt procent piw oferowanych w sklepach jest z rodzaju lager. Naszą specjalnością jest belgijskie piwo sezonowe. Staraliśmy się odwzorować jego recepturę na bazie specjalnego szczepu drożdży. To bardzo lekkie, orzeźwiające piwo. Warzymy je amatorsko, więc jak na razie nie możemy go jeszcze sprzedawać - mówi Filip Dąbrowski.

    W tym roku w programie znalazły się również występ Akademickiego Zespołu Pieśni i Tańca Jedliniok i uniwersyteckiego chóru. Nie zabrakło także czegoś dla ciała. Pokaz kulinarny dał Damian Kordas, zwycięzca IV edycji programu MasterChef, który razem z Józefem Sowińskim, prorektorem ds. studenckich przygotował polską wersję tiramisu z truskawkami i żubrówką.


    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      dobrze wiedzieć..

      . (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      W tym roku w programie znalazły się również? czyli co.. Chór pierwszy raz został na to zaproszony?

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama