Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pawilon Czterech Kopuł z ciasta. Zobacz słodkie zabytki

Piotr Bera
Tak w cukierni powstawały słodkie zabytki
Tak w cukierni powstawały słodkie zabytki materiały prasowe
Ciasto jogurtowe, sękacz, dragant oraz pianka marshmallow. Z tych rodzajów ciast odtworzono 16 budowli zaprojektowanych przez niemieckiego architekta Hansa Poelziga, w tym kilka z Wrocławia. Wszystkie będzie można oglądać na pl. Nowy Targ. Na razie w specjalnym przeszklonym kontenerze na pl. Nowy Targ można zobaczyć dwa słodkie dzieła architektury. Pawilon Czterech Kopuł oraz niezrealizowany projekt berlińskiego wieżowca. W sobotę wieczorem organizatorzy dołożą kolejne 14.

Wśród cukierniczej architektury znajdziemy obiekty istniejące, takie jak: poznańska Wieża Górnośląska, berliński wieżowiec znajdujący się przy dworcu Friedrichstraße, czy wrocławski Pawilon Czterech Kopuł, gdzie mieściła się wytwórnia filmów fabularnych, a obecnie swój oddział ma Muzeum Narodowe. Na razie w specjalnym przeszklonym kontenerze na pl. Nowy Targ można zobaczyć dwa słodkie dzieła architektury. Wspomniany pawilon oraz niezrealizowany projekt berlińskiego wieżowca. W sobotę wieczorem organizatorzy dołożą kolejne 14.

Instalacja będzie zawierać nie tylko budynki istniejące, ale także te zniszczone przed II Wojną Światową. Całość odbywa się w ramach inicjatywy "Digesting History", którą zainicjował Goethe-Institut Pop Up Pavillon.

Kim był Hans Poelzig?

W latach 1903-1916 Hans Poelzig kierował Akademią Sztuk Pięknych we Wrocławiu, która dzięki nowoczesnemu ukierunkowaniu koncepcyjnemu weszła do historii jako „Bauhaus przed Bauhausem”. Teraz dokonaniom Poelziga można przyjrzeć się bliżej w instalacji „Digesting History”, która jest krytycznym spojrzeniem na dziedzictwo architekta oraz próbą refleksji nad stosunkiem, jaki współcześnie mamy względem tego, co we Wrocławiu pozostało z dawnego Breslau. Koncepcja projektu zrodziła się ze współpracy kuratorki Susanne Prinz i artystki Olgi Lewickiej.

Nad cukierniczą formą znanych pomników architektonicznych pracował kolektyw Food Think Tank, znany z niekonwencjonalnych pomysłów i instalacji. Budowle z ciast można oglądać do 17 kwietnia. Jednak wszystkie dzieła zobaczymy dopiero w najbliższą niedzielę (17.04). O godzinie 11.00 nastąpi uroczyste otwarcie pawilonu, a później wszyscy wielbiciele architektury i słodkości mogą wspólnie skonsumować dzieła Poelziga. Ciekawe, czy smakują tak dobrze, jak wyglądają.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska