Wśród cukierniczej architektury znajdziemy obiekty istniejące, takie jak: poznańska Wieża Górnośląska, berliński wieżowiec znajdujący się przy dworcu Friedrichstraße, czy wrocławski Pawilon Czterech Kopuł, gdzie mieściła się wytwórnia filmów fabularnych, a obecnie swój oddział ma Muzeum Narodowe. Na razie w specjalnym przeszklonym kontenerze na pl. Nowy Targ można zobaczyć dwa słodkie dzieła architektury. Wspomniany pawilon oraz niezrealizowany projekt berlińskiego wieżowca. W sobotę wieczorem organizatorzy dołożą kolejne 14.
Instalacja będzie zawierać nie tylko budynki istniejące, ale także te zniszczone przed II Wojną Światową. Całość odbywa się w ramach inicjatywy "Digesting History", którą zainicjował Goethe-Institut Pop Up Pavillon.
Kim był Hans Poelzig?
W latach 1903-1916 Hans Poelzig kierował Akademią Sztuk Pięknych we Wrocławiu, która dzięki nowoczesnemu ukierunkowaniu koncepcyjnemu weszła do historii jako „Bauhaus przed Bauhausem”. Teraz dokonaniom Poelziga można przyjrzeć się bliżej w instalacji „Digesting History”, która jest krytycznym spojrzeniem na dziedzictwo architekta oraz próbą refleksji nad stosunkiem, jaki współcześnie mamy względem tego, co we Wrocławiu pozostało z dawnego Breslau. Koncepcja projektu zrodziła się ze współpracy kuratorki Susanne Prinz i artystki Olgi Lewickiej.
Nad cukierniczą formą znanych pomników architektonicznych pracował kolektyw Food Think Tank, znany z niekonwencjonalnych pomysłów i instalacji. Budowle z ciast można oglądać do 17 kwietnia. Jednak wszystkie dzieła zobaczymy dopiero w najbliższą niedzielę (17.04). O godzinie 11.00 nastąpi uroczyste otwarcie pawilonu, a później wszyscy wielbiciele architektury i słodkości mogą wspólnie skonsumować dzieła Poelziga. Ciekawe, czy smakują tak dobrze, jak wyglądają.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?