Pawilon Czterech Kopuł z ciasta. Zobacz słodkie zabytki

    Pawilon Czterech Kopuł z ciasta. Zobacz słodkie zabytki

    Piotr Bera

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Tak w cukierni powstawały słodkie zabytki
    1/29
    przejdź do galerii

    Tak w cukierni powstawały słodkie zabytki ©materiały prasowe

    Ciasto jogurtowe, sękacz, dragant oraz pianka marshmallow. Z tych rodzajów ciast odtworzono 16 budowli zaprojektowanych przez niemieckiego architekta Hansa Poelziga, w tym kilka z Wrocławia. Wszystkie będzie można oglądać na pl. Nowy Targ. Na razie w specjalnym przeszklonym kontenerze na pl. Nowy Targ można zobaczyć dwa słodkie dzieła architektury. Pawilon Czterech Kopuł oraz niezrealizowany projekt berlińskiego wieżowca. W sobotę wieczorem organizatorzy dołożą kolejne 14.
    Wśród cukierniczej architektury znajdziemy obiekty istniejące, takie jak: poznańska Wieża Górnośląska, berliński wieżowiec znajdujący się przy dworcu Friedrichstraße, czy wrocławski Pawilon Czterech Kopuł, gdzie mieściła się wytwórnia filmów fabularnych, a obecnie swój oddział ma Muzeum Narodowe. Na razie w specjalnym przeszklonym kontenerze na pl. Nowy Targ można zobaczyć dwa słodkie dzieła architektury. Wspomniany pawilon oraz niezrealizowany projekt berlińskiego wieżowca. W sobotę wieczorem organizatorzy dołożą kolejne 14.



    Instalacja będzie zawierać nie tylko budynki istniejące, ale także te zniszczone przed II Wojną Światową. Całość odbywa się w ramach inicjatywy "Digesting History", którą zainicjował Goethe-Institut Pop Up Pavillon.

    Kim był Hans Poelzig?

    W latach 1903-1916 Hans Poelzig kierował Akademią Sztuk Pięknych we Wrocławiu, która dzięki nowoczesnemu ukierunkowaniu koncepcyjnemu weszła do historii jako „Bauhaus przed Bauhausem”. Teraz dokonaniom Poelziga można przyjrzeć się bliżej w instalacji „Digesting History”, która jest krytycznym spojrzeniem na dziedzictwo architekta oraz próbą refleksji nad stosunkiem, jaki współcześnie mamy względem tego, co we Wrocławiu pozostało z dawnego Breslau. Koncepcja projektu zrodziła się ze współpracy kuratorki Susanne Prinz i artystki Olgi Lewickiej.

    Nad cukierniczą formą znanych pomników architektonicznych pracował kolektyw Food Think Tank, znany z niekonwencjonalnych pomysłów i instalacji. Budowle z ciast można oglądać do 17 kwietnia. Jednak wszystkie dzieła zobaczymy dopiero w najbliższą niedzielę (17.04). O godzinie 11.00 nastąpi uroczyste otwarcie pawilonu, a później wszyscy wielbiciele architektury i słodkości mogą wspólnie skonsumować dzieła Poelziga. Ciekawe, czy smakują tak dobrze, jak wyglądają.

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Tort

      Aga.K (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Mm na sam widok aż ślinka cieknie tak pyszne te torty muszą być i pięknie wyglądać :)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      kultura WYSOKA

      x..x (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      jak ego prezydenta

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama