Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

MISTRZOWIE SMAKU | Wręczyliśmy nagrody 12 września w Legnicy w Akademii Rycerskiej oraz 3 października w Poznaniu!

js
Zakończyło się głosowanie na Mistrzów Smaku 2018 w plebiscycie pod patronatem Cezarego Przybylskiego, Marszałka Województwa Dolnośląskiego. Uroczysta gala rozdania nagród odbyła się 12 września w Sali Królewskiej Akademii Rycerskiej, a dodatkowe wręczenie nagród zwycięzcom wojewódzkim miało miejsce 3 października na targach Polagra Gastro/Invest Hotel w Poznaniu. Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom! Zobaczcie, kto zwyciężył w każdej z 12 kategorii.
OBEJRZYJ ZDJĘCIA Z GALI ROZDANIA NAGRÓD W LEGNICY!

Zobacz, jak zwycięzcy województwa dolnośląskiego odbierali najwyższe wyróżnienia na targach Polagra Gastro/Invest Hotel 2018:

Od lewej: Janusz Bukała (Kucharz Roku), Łukasz Kulikjan (Kelner Roku), Małgorzata i Dariusz Stańczyk (Restauracja Księżyc) i Katarzyna Byczko (Cukiernia Cynamon)

Więcej zdjęć - KLIKNIJ TUTAJ

Zobacz ostateczne wyniki finału wojewódzkiego:

KLIKNIJ i wybierz kategorię:

Kucharz Roku
Kelner Roku
Restauracja Roku
Cukiernia/Kawiarnia Roku
Bar/Jadłodajnia/Bistro Roku

Zobacz ostateczne wyniki w kategoriach wojewódzkich

KLIKNIJ i wybierz kategorię:

Barman Roku
Lody Roku
Pizza Roku
Wegetariańska Restauracja Roku
Burger Roku
Sushi Roku
Piekarnia Roku
Kategoria: SUSHI ROKUDO SUSHI, GłogówDōSUSHI powstało pod koniec ubr. Właściciel to Krzysztof Mencel, a sushimasterami oprócz niego są jeszcze: Mateusz „CzeSław Sushi” Krukowski i Tomasz Maćkowiak. Poznali się wiele lat temu. Mateusz tworzył menu i rozkręcał każdą ważniejszą restaurację sushi we Wrocławiu, Krzysiek zdobywał doświadczenie za granicą u najlepszych z najlepszych, a Maciek szkolił precyzję wykonania i skręcania we wrocławskich susharniach. - Gdyby połączyć to nasze doświadczenie, wychodzi na to, że skręcamy sushi od ponad 30 lat, na 6 rąk, czyli jeden zestaw w niecałe cztery minuty - wyliczają.  „Dō” po japońsku to „miedź”, ale też „droga życia”. - Naszym marzeniem jest, żeby na pytanie „dokąd idziesz?” najczęstszą odpowiedzią było „DōSushi!” Bo kochamy to robić, sushi jest naszym sposobem na życie. Najcudowniejszym prezentem, jeżeli będziecie do nas wracać - zapewniają.Koszt SMS-a: 2,46 zł z VATWróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku

MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy wojewódzkich kategorii plebiscytu

Kategoria: CUKIERNIA/KAWIARNIA ROKUCYNAMON, LegnicaCukiernię  otworzyła dwa lata Katarzyna Byczko, mgr agronomii.  Wcześniej była managerem w firmie zajmującej się produkcją „kwalifikowanego materiału siewnego”.  Ale gotować, piec ciasta i przyrządzać słodycze to jej pasja. Musi mieć do tego talent, skoro na planie MasterChefa jej ptysiami zachwycała się sama Magda Gessler.  - Największym komplementem było dla mnie, jak klientka ok. 75. roku życia powiedziała: „Pani Kasiu, pani ciasto kruche smakuje jak u mojej babci” - opowiada. I dodaje: - Gdy słyszę coś takiego, wtedy czuję, że to co robię ma sens. A to w końcu bardzo wdzięczna praca, bo ja po prostu uszczęśliwiam i rozpieszczam ludzi . Wszystkie ciasta w Cynamonie są tworzone od początku. Nawet karpatka ma magiczny tajemniczy dodatek i smakuje inaczej. Latem klienci szukają słodkości z wiśniami, malinami, morelami, truskawkami, jagodami. Do wyboru mają całą ladę pyszności: od prostych ciastek owsianych po wyszukane torciki z paloną bezą i musem z pistacji. - Staramy się zawsze stworzyć coś nietuzinkowego. Jak wiśnia, to z rozmarynem, jak morela, to z tymiankiem. Śliwka świetnie czuje się w duecie z różą, a malina z pieprzem - opowiada pani Kasia.  Przyznaje, że uwielbia słyszeć, jak klienci szepczą: „Wszystko wygląda tak pysznie, że nie mogę się zdecydować...”W Cynamonie nie ma spisu tortów. - Mamy bardzo świadomego klienta, który wie, czego chce. A my robimy wszystko, co on  sobie życzy - zapewnia właścicielka. Koszt SMS-a: 2,46 zł z VATWróć na www.gazetawroclawska.pl/mistrzowiesmaku

MISTRZOWIE SMAKU | Liderzy powiatowych kategorii plebiscytu ...

Zobacz zwycięzców powiatowych kategorii Kucharz Roku i Kelner Roku

KLIKNIJ i zobacz nominacje
w komentarzach na Facebooku:
Restauracje | Kucharze | Kelnerzy | Barmani | Cukiernie/Kawiarnie | Piekarnie | Lody | Pizza

► W tym roku na Dolnym Śląsku po raz pierwszy zostały przyznane tytuły Mistrzów Smaku dla najlepszych lokali i pracowników gastronomii.
► Laureaci zostali wybrani w wielkim plebiscycie osobno w każdym powiecie naszego województwa.
► Na kucharzy, kelnerów, barmanów czekały atrakcyjne nagrody, a na lokale gastronomiczne - kampanie promocyjne.
► Zwycięzcy w wojewódzkim finale odebrali specjalne wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu - największej i najważniejszej imprezy w branży gastronomicznej w Polsce

W gastronomii najważniejsza jest ocena klientów. Wszystko jedno, czy prowadzi się dużą restaurację czy małą jadłodajnię liczy się dobry smak i miła obsługa. W wielki plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018 laureatów prestiżowych tytułów i cennych nagród wybiorą ci, którzy mają największe prawo do oceny gastronomików - ich klienci.

Dwa etapy głosowania

W pierwszym etapie plebiscytu, osobno we Wrocławiu, Wałbrzychu, Jeleniej Górze, Legnicy i wszystkich dolnośląskich powiatach, zostały przyznane tytuły Kucharz Roku, Kelner Roku, Restauracja Roku, Bar/Jadłodajnia/Bistro Roku oraz Cukiernia/Kawiarnia Roku. Laureaci w każdej z tych kategorii, poza dyplomami, zdobyli także awans do wojewódzkiego finału, który wyłonił najlepszych na Dolnym Śląsku.

Tu możesz sprawdzić końcowe wyniki głosowania powiatowego

Wybierz miasto lub powiat, a następnie przewiń do wybranej kategorii:
Kucharz, Kelner, Restauracja, Bar|Jadłodajnia, Kawiarnia|Cukiernia Roku:

Jelenia Góra
LegnicaWrocławWałbrzych
bolesławieckidzierżonowskigłogowski
górowskijaworskijeleniogórski
kamiennogórskikłodzkilegnicki
lubańskilubińskilwówecki
milickioleśnickioławski
polkowickistrzelińskiśredzki
świdnickitrzebnickiwałbrzyski
wołowskiwrocławskiząbkowicki
zgorzeleckizłotoryjski

Wojewódzkie kategorie plebiscytu

Niezależnie od głosowania w miastach i powiatach, nagrody zostały przyznane także w wojewódzkich kategoriach plebiscytu. Wyniki głosowania publiczności zdecydowały o tym, kto zdobył tytuł Barmana Roku. Na lokale gastronomiczne czekały wyróżnienia w kategoriach: Lody Roku, Pizza Roku, Restauracja Wegetariańska Roku, Sushi Roku, Burger Roku. W plebiscycie zostali nagrodzeni także producenci pieczywa z naszego województwa, którzy powalczyli o prestiżowy tytuł Piekarnia Roku.

Wielka promocja nie tylko dla zwycięzców

- Już sam udział w naszym plebiscycie gwarantuje promocję o dużym zasięgu - mówi Anna Bijak-Bednarska, dyrektor marketingu "Gazety Wrocławskiej". - Przez prawie dwa miesiące, na łamach gazety i w internecie będziemy prezentować liderów rankingów, które będą na żywo aktualizowane w naszym serwisie. Opublikujemy galerie liderów w internecie, będziemy ich prezentować także na Facebooku - na fanpage'ach serwisów naszemiasto.pl i na fanpage'u "Gazety Wrocławskiej", który ma ponad 90 000 fanów. Dodatkowo dla wszystkich uczestników plebiscytu przygotowujemy bezpłatne materiały promocyjne, które pomogą zdobywać głosy klientów.

Gala Mistrzów Smaku

i nagrody na targach w Poznaniu

We wrześniu odbyło się uroczyste zakończenie naszej akcji na Dolnym Śląsku, podczas którego zwycięzcom powiatowym i laureatom wojewódzkim wręczyliśmy dyplomy i nagrody.

Dodatkowe, wyjątkowe wyróżnienie czekało na Kucharza Roku, Kelnera Roku, Restaurację Roku oraz Cukiernie/Kawiarnię Roku na Dolnym Śląsku, czyli na zwycięzców wojewódzkich finałów powiatowych kategorii plebiscytu. Otrzymali oni zaproszenie do Poznania na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne POLAGRA Gastro i Invest Hotel, które odbyło się w dniach 1-4 października br. To najważniejsza impreza targowa w branży gastronomicznej w Polsce. Sercem targów jest co roku strefa kulinarna, w której rozgrywa się m.in. najważniejszy w polskiej gastronomii konkurs dla profesjonalistów, czyli Kulinarny Puchar Polski (KLIKNIJ i odwiedź stronę targów)

Przed ogłoszeniem wyników konkursu, na głównej targowej scenie statuetki odebrali zwycięzcy plebiscytu Mistrzowie Smaku ze wszystkich województw, a wśród nich laureaci z Dolnego Śląska. Cała uroczystość była na żywo transmitowana na stronach wielu serwisów internetowych w Polsce.

Gastronomiczny przewodnik po Dolnym Śląsku

Wielką promocję zwycięzcom plebiscytu zapewnił także specjalny dodatek "Mistrzowie Smaku 2018", który po zakończeniu głosowania został dołączony do całego nakładu "Gazety Wrocławskiej". Zaprezentowaliśmy w nim laureatów plebiscytu. Dołączenie dodatku było zapowiadane nie tylko w gazecie i w internecie, lecz także na Facebooku oraz na antenach lokalnych rozgłośni radiowych. Dzięki temu z pewnością stał się on prawdziwym gastronomicznym przewodnikiem po Dolnym Śląsku.

Stowarzyszenia Kucharzy Polskich patronem plebiscytu

Patronem plebiscytu Mistrzowie Smaku jest Stowarzyszenie Kucharzy Polskich (www.kucharze.pl, www.facebook.com/Stowarzyszenie.Kucharzy.Polskich). To jedna z najstarszych organizacji kulinarnych w Polsce, założona w 1997 roku, zrzeszająca najlepszych kucharzy z całego kraju. Stowarzyszenie ufundowało prestiżowe nagrody laureata w kategorii Kucharz Roku.

Ważne terminy

  • Głosowanie w plebiscycie rozpoczęło się w piątek, 15 czerwca.
  • Głosowanie w powiatowych kategoriach (Restauracja Roku, Bar/Jadłodajnia Roku, Kucharz Roku, Kelner Roku, Cukiernia/Kawiarnia Roku było prowadzone w dwóch etapach.
  • Na nominacje kandydatów czekaliśmy do 26 czerwca do końca dnia.
  • Pierwszy, powiatowy etap trwał do 17 lipca do godz. 20.59.59..
  • Zwycięzcy z każdego miasta i powiatu awansowali do wojewódzkiego finału zachowując głosy zdobyte w pierwszym, powiatowym etapie głosowania.
  • Głosowanie w wojewódzkim finale rozpoczęło się 20 lipca i trwało do 1 sierpnia do godz. 20.59.59.
  • Głosowanie w wojewódzkich kategoriach plebiscytu rozpoczęło się 15 czerwca i trwało także do środy, 1 sierpnia o godz. 20.59.59.

Nagrody dla kelnerów, kucharzy

Etap powiatowy

Kelnerzy i kucharze, którzy w pierwszym etapie plebiscytu, w każdym mieście lub powiecie uzyskali najwięcej głosów zdobyli:

  • tytuł Kelnera Roku lub Kucharza Roku w powiecie
  • prezentację w specjalnym dodatku "Mistrzowie Smaku"
  • dwuosobowe zaproszenie na wydarzenie artystyczne na Dolnym Śląsku
  • awans do wojewódzkiego finału plebiscytu (z zachowaniem głosów zdobytych w pierwszym etapie głosowania)
  • fartuch kucharski lub zapaskę kelnerską odpowiednio dla kategorii Kucharz Roku i Kelner Roku
    Zwycięzca w wojewódzkim finale w kategorii Kucharz Roku otrzymał także nagrody ufundowane przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich:

    • możliwość przystąpienia do Stowarzyszenia z 50-procentową zniżką na opłatę członkowską - w ramach członkostwa certyfikat i haftowany emblemat stowarzyszenia

    • bezpłatny udział w przyszłorocznych XVI Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa 2019 - jednej ważniejszych imprez kulinarnych w Polsce (nagroda nie obejmuje noclegu)

    • zaproszenie do udziału w Ogólnopolskim Sylwestrze Szefów Kuchni i Cukierni (nagroda nie obejmuje noclegu)

      Laureaci drugich i trzecich miejsc otrzymają dwuosobowe zaproszenie na wydarzenie artystyczne na Dolnym Śląsku.

      CENTER Wojewódzki finał

    • Na laureatów miejsc od 1 do 6 w kategoriach Kelner Roku i Kucharz Roku, którzy w wojewódzkim finale zdobyli najwięcej głosów, czekały nagrody:

      • laureaci miejsc 1-3 w obu kategoriach otrzymają pobyt w Zamku Kliczków

        CENTER

      • laureaci miejsc 4-6 otrzymają vouchery do DAY SPA

        CENTER GŁÓWNA NAGRODA

        Zwycięzcy w wojewódzkim finale w kategoriach Kucharz Roku i Kelner Roku otrzymali statuetki, które zostały wręczone podczas ogólnopolskiej gali plebiscytu Mistrzowie Smaku na targach POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu

        Zwycięzca w wojewódzkim finale w kategorii Kucharz Roku otrzymał także nagrody ufundowane przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich:

    • możliwość przystąpienia do Stowarzyszenia z 50-procentową zniżką na opłatę członkowską - w ramach członkostwa certyfikat i haftowany emblemat stowarzyszenia

    • bezpłatny udział w przyszłorocznych XVI Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb Morskich Dorszowe Żniwa 2019 - jednej ważniejszych imprez kulinarnych w Polsce (nagroda nie obejmuje noclegu)

    • zaproszenie do udziału w Ogólnopolskim Sylwestrze Szefów Kuchni i Cukierni (nagroda nie obejmuje noclegu)

      CENTER ## Nagrody dla barmanów

      Barmani, którzy zdobędą najwięcej głosów otrzymają:

    • tytuł Barmana Roku na Dolnym Śląsku

    • dyplom Mistrzowie Smaku

    • pobyt w hotelu SPA na Dolnym Śląsku

    • zaproszenie na uroczystą galę plebiscytu

    • prezentacje w specjalnym dodatku "Mistrzowie Smaku"

      Barmani, którzy zajmą drugie i trzecie miejsce w rankingu otrzymają:

    • zaproszenie na uroczystą galę plebiscytu

    • do wyboru voucher do DAY SPA lub do Salonu BlackBeard

    • prezentacje w specjalnym dodatku "Mistrzowie Smaku"

      CENTER ## Nagrody dla lokali gastronomicznych
      CENTER
      CENTER Etap powiatowy

      Właściciele lokali, które w pierwszym etapie plebiscytu, w każdym mieście i powiecie zdobyli najwięcej głosów w kategoriach Restauracja Roku, Bar/Jadłodajnia Roku oraz Cukiernia/Kawiarnia Roku otrzymali:

    • tytuł zwycięzcy w danej kategorii w mieście lub powiecie oraz awans do finału wojewódzkiego

    • dyplom przygotowany do ekspozycji w lokalu

    • voucher na reklamę w "Gazecie Wrocławskiej", serwisie internetowym www.gazetawroclawska.pl oraz serwisie www.naszemiasto.pl o wartości 3000 zł

      CENTER

      Lokale gastronomiczne, które zajmą drugie i trzecie miejsca w miastach i powiatach otrzymają dyplomy i vouchery na reklamę o wartości 2000 zł (za drugie miejsce w rankingu) i 1000 zł (za miejsce trzecie).

      CENTER Wojewódzki finał

      Właściciele lokali, które w wojewódzkim finale zdobyli najwięcej głosów w kategoriach Restauracja Roku, Bar/Jadłodajnia Roku oraz Cukiernia/Kawiarnia Roku otrzymali:

    • dodatkowe vouchery na reklamę w "Gazecie Wrocławskiej", serwisie internetowym www.gazetawroclawska.pl oraz serwisie www.naszemiasto.pl o wartości 3000 złotych, 2000 zł i 1000 zł odpowiednio za pierwsze, drugie i trzecie miejsce w rankingu

    • zwycięzcy w wojewódzkim finale w kategoriach Restauracja Roku i Cukiernia/Kawiarnia Roku otrzymali statuetki, które zostały wręczone podczas ogólnopolskiej gali plebiscytu Mistrzowie Smaku na targach POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu

      Dodatkowo laureaci I miejsc w kategoriach Restauracja Roku i Cukiernia/Kawiarnia Roku otrzymali voucher na realizację wideowizytówki wraz z emisją na stronie www.gazetawroclawska.pl lub www.naszemiasto.pl.

      CENTER Kategorie wojewódzkie

      Właściciele lokali, które zdobyli najwięcej głosów w wojewódzkich kategoriach Lody Roku, Sushi Roku, Piekarnia Roku, Burger Roku, Restauracja Wegetariańska Roku otrzymali:

    • tytuł zwycięzcy w danej kategorii

    • dyplom przygotowany do ekspozycji w lokalu

    • zaproszenie na uroczystą galę plebiscytu

    • vouchery na reklamę w "Gazecie Wrocławskiej", serwisie internetowym www.gazetawroclawska.pl oraz serwisie www.naszemiasto.pl o wartości 3000 złotych, 2000 zł i 1000 zł odpowiednio za pierwsze, drugie i trzecie miejsce w rankingu

      CENTER

      CENTER Przeczytaj o laureatach w specjalnym dodatku, który został dołączony do Gazety Wrocławskiej 22 września!
      CENTER

      CENTER Informacji o akcji udziela Anna Gabińska
      CENTER tel. 502 499 815 (pon. - pt. w godz. 9-17),
      CENTER e-mail: [email protected]
      CENTER
      CENTER Regulamin plebiscytu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska