W pierwszym odcinku mogliśmy zobaczyć jak uprawia się i przyrządza „skarb narodowy” Dolnego Śląska szparagi. Jest to niezwykle smaczne warzywo, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie wymagające jakiś specjalnych zabiegów kulinarnych, by można je było podać na stół.
Jak zobaczyliśmy w programie niektórzy jadają je nawet tuż po wykopaniu z grządki... A przecież jeszcze niedawno, co przypomniała autorka Agata Ałykow, szparagi znaliśmy tylko z zielonego końca… jako dodatek do bukietów. O tym wszystkim można zobaczyć tutaj
Natomiast już w tę sobotę wieczorem o 19.00 TVP Wrocław pokaże co wyniknęło z odwiedzin w Bielawie. Miejscowość znana jest jako dawne centrum tkactwa, a przed wojną - z browaru i karczm. Współcześnie na smakoszy czekają pyszne wędliny i piwo oraz nowość kresowa czyli kwas chlebowy.
Autorka „Zrób to ze smakiem” nadmienia, że kwas nie jest wcale kwaśny, ale słodki, a z kwasem w nazwie chodzi o fermentację czyli kwaszenie. W programie „posmakujemy” przede wszystkim golonkę - dumę tutejszej masarni. I to ona powędruje do telewizyjnej kuchni. Zbyszek Kożlik, świetny kucharz i znawca dolnośląskich specjałów pokaże jak ten półprodukt przerobić w ciekawy sposób. Do tego będzie młoda kapusta zasmażana z rabarbarem i miętą oraz oczywiście piwo. W sobotę wieczorem ślinka poleci w niejednym domu.
.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?