Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień Pszczoły w Ogrodzie Botanicznym. Dlaczego te owady wymierają?

Adriana Boruszewska
Adriana Boruszewska
Dzień Pszczoły w Ogrodzie Botanicznym
Dzień Pszczoły w Ogrodzie Botanicznym Adriana Boruszewska
Zapylają 70 procent roślin, które spożywamy. Pożyteczne dla człowieka pszczoły to jednak gatunek wymierający. Powód? Brakuje dla nich pokarmu.

Dziś w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego do godz. 16.00 trwa Dzień Pszczoły. Możemy posłuchać prelekcji o tych niezwykle pożytecznych owadach, zobaczyć ule i kupić miód.

Niestety za niedługo, jeżeli nic się nie zmieni, nie będziemy mogli korzystać z dobrodziejstw pszczół.

- Powodów, dla których pszczoły wymierają, jest wiele. Najważniejszą przyczyną jest jednak brak pożywienia. Chwasty, koniczyna czy wyka, które dla tych owadów stanowią pożywienie, znikają. Dodatkowo zagrożeniem są stosowane środki ochrony roślin – tłumaczy nam dr Aneta Sikora, prezes Stowarzyszenia Natura i Człowiek.

Jak pomóc przetrwać pszczołom? - Możemy np. zasadzić w doniczkach na balkonie hyzop lekarski lub tymianek. Będzie to obopólna korzyść. Pszczoły bowiem zapylają 70 procent roślin, które jemy. Poza tym dzięki nim mamy miód i wosk – wylicza Sikora.

Miodu na Dniu Pszczoły nie brakowało. Chętni ustawiali się w kolejce. Najlepiej sprzedawał się miód lipowy i spadziowy.

Które miody będą dla nas najlepsze?

Miód wielokwiatowy – działa pozytywnie na serce i naczynia krwionośne, pomaga w zwalczaniu alergii;
Miód gryczany – działa pozytywnie na wątrobę, ma działanie odtruwające, wspomaga układ krwionośn;
Miód nawłociowy – jest polecany dla osób walczących z miażdżycą i cierpiących na nadciśnienie tętnicze;
Miód wrzosowy – działa pozytywnie na nerki i drogi moczowe, a także zwalcza stany zapalne jamy ustnej, gardła i żołądka;
Miód lipowy – wpływa pozytywnie na górne i dolne drogi oddechowy, a także na serce i układ krążenia;
Miód rzepakowy – działa dobroczynnie na wątrobę i drogi żółciowe oraz serce i naczynia wieńcowe;
Miód akacjowy – dobry na przeziębienia, zaburzenia układu pokarmowego oraz moczowego;
Miód spadziowy z drzew liściastych – wpływa pozytywnie na nerki, wątrobę i przewód pokarmowy;
Miód spadziowy z drzew iglastych – polecany dla osób cierpiących na biegunki oraz zaparcia;
Miód nektarowo-spadziowy – dobry na zaburzenia trawienia oraz w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

W Polsce występuje obecnie ok. 470 gatunków pszczół. Ostatnio też pojawiła się u nas tzw. fioletowa pszczoła, która została uznana za wymarłą. - Nie było jej w Polsce przez ponad 70 lat. Teraz pojawiła się u nas z uwagi na ocieplenie klimatu – wyjaśnia dr Sikora.

Dni Pszczoły potrwają do godziny 16.00. Wstęp: bilet normalny -15 zł, a ulgowy – 5 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dzień Pszczoły w Ogrodzie Botanicznym. Dlaczego te owady wymierają? - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska