Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co na grilla? Jak zdrowo grillować? [POSŁUCHAJ]

TVN24/XNEWS
Średnio 500 złotych wydamy na tegoroczną majówkę - wynika z badania wykonanego przez Instytutu ARC Opinia i Rynek. Zdecydowana większość z tych osób, które wybiorą się na kilkudniowy wypad, majówkę spędzi poza swoim miastem. A skoro majówka, to i grill. O tym, jak zdrowo i bezpiecznie grillować mówiła dietetyk Aneta Łańcuchowska.

PRZEPISY NA GRILLA - PYSZNE POTRAWY Z GRILLA - SOCZYSTA KARKÓWKA W MARYNACIE

Dania z grilla - karkówka to już tradycyjny polski przysmak z grilla. Jest łatwa w przyrządzeniu. Wystarczy wcześniej namoczyć ją w zalewie. Oczywiście możemy kupić karkówkę już przyprawioną, ale zawsze lepiej kupić świeże mięs i przygotować je samemu. Jak zrobić zalewę? To zależy od naszej fantazji. Najprostszy przepis wymaga poniższych składników:

  • 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • zioła prowansalskie
  • 0,5 szklanki oliwy
  • łyżeczka słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka musztardy i ketchupu lub sosu pomidorowego
  • 1 - 1,5 kg karczku

W misce mieszamy wszystkie składniki, następnie wkładamy karczek (pokrojony w plastry) i staramy się, aby każdy kawałek mięsa był dobrze nasmarowany zalewą. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej dzień wcześniej, ewentualnie na kilka godzin przed smażeniem. Potem kładziemy kawałki mięsa na grillu i przypiekamy często przewracając i pilnując, aby się nie przypaliło.

PRZEPIS NA DUSZONKĘ Z GRILLA - FILM:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska