PRZEPISY NA GRILLA - PYSZNE POTRAWY Z GRILLA - SOCZYSTA KARKÓWKA W MARYNACIE
Dania z grilla - karkówka to już tradycyjny polski przysmak z grilla. Jest łatwa w przyrządzeniu. Wystarczy wcześniej namoczyć ją w zalewie. Oczywiście możemy kupić karkówkę już przyprawioną, ale zawsze lepiej kupić świeże mięs i przygotować je samemu. Jak zrobić zalewę? To zależy od naszej fantazji. Najprostszy przepis wymaga poniższych składników:
- 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
- kilka ziarenek pieprzu
- łyżeczka suszonego majeranku
- zioła prowansalskie
- 0,5 szklanki oliwy
- łyżeczka słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżka musztardy i ketchupu lub sosu pomidorowego
- 1 - 1,5 kg karczku
W misce mieszamy wszystkie składniki, następnie wkładamy karczek (pokrojony w plastry) i staramy się, aby każdy kawałek mięsa był dobrze nasmarowany zalewą. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej dzień wcześniej, ewentualnie na kilka godzin przed smażeniem. Potem kładziemy kawałki mięsa na grillu i przypiekamy często przewracając i pilnując, aby się nie przypaliło.
PRZEPIS NA DUSZONKĘ Z GRILLA - FILM:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?