Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W taki sposób powinno się nakrywać do stołu

materiał partnera
Nakrywanie do stołu jest swego rodzaju sztuką. Widać to szczególnie na bardzo oficjalnych przyjęciach, gdzie od zastawy stołowej wymaga się nieprzeciętnego szyku i elegancji. O dobre nakrycie stołu warto zadbać jednak także przy mniejszych okazjach – takich jak rodzinny obiad czy inna niewielka uroczystość. Jak prawidłowo nakryć do stołu?

Wszystko musi do siebie pasować

Podstawowa zasada jest bardzo prosta i polega na odpowiednim skomponowaniu ze sobą elementów takich jak obrus i zastawa. Jeśli nakryjemy stół wzorzystym obrusem – zastawa powinna być gładka. Jeśli natomiast zastawa będzie jakkolwiek niestandardowa, musimy postawić na klasyczny obrus. Oczywiście nie trzeba chyba dodawać, że obrus winien być czysty i idealnie odprasowany. Oprócz tego, powinien zwisać z każdej strony co najmniej po 20 cm.

Odpowiednie rozmieszczenie

Przyjmuje się, że przy stole każda osoba powinna mieć dla siebie minimum pół metra przestrzeni. Dzięki temu siedzący obok siebie uczestnicy spotkania, nie będą wzajemnie sobie przeszkadzać. Co się zaś tyczy samej zastawy, ta powinna zostać ułożona w odległości mniej więcej dwóch centymetrów od krawędzi stołu.

Ułożenie talerzy i sztućców

Talerze powinno układać się w określonej kolejności – na samym spodzie niech znajdzie się duży płaski talerz, na nim zaś głęboki talerz do zupy. Sztućce należy ułożyć w kolejności ich użycia. Najdalej od talerza powinny znaleźć się te, których będziemy używać jako pierwsze. Widelce umieszczamy z lewej strony nakrycia, noże i łyżkę do zupy – z prawej, łyżeczkę do deseru – nad talerzem. Serwetki kładziemy po lewej stronie talerza, natomiast po skończonym posiłku, te zużyte powinny zawsze znaleźć się po jego prawej stronie. Jeśli chodzi o naczynia do napojów – szklanki, kieliszki zawsze kładziemy po prawej stronie, w kolejności od najmniejszego do największego, nad sztućcami.

Chwila uwagi dla dekoracji

Na każdym stole powinno znaleźć się także miejsce dla niewielkich dekoracji. Podstawowym elementem dekoracyjnym, ale i służącym jednocześnie do celów higienicznych, są serwetki. Na uroczyste, ważniejsze spotkania, najlepsze będą te materiałowe. Oczywiście powinny być one skomponowane z innymi elementami dekoracyjnymi stołu. Jak jeszcze możemy uatrakcyjnić jego wygląd? Świetnie sprawdzi się choćby niewielki bukiet świeżych kwiatów. Wazonik warto ustawić tak, by w żaden sposób nie przeszkadzał gościom.

Elegancka zastawa

To, co zawsze skupia uwagę gości, to zastawa stołowa. Szykowna i elegancka przyciąga spojrzenia, a nawet staje się powodem zachwytów. Na szczególnie ważne uroczystości warto pokusić się o znalezienie wyjątkowo eleganckiego zestawu naczyń – będziecie zaskoczeni, jak bardzo podniesie on estetykę całego stołu. My polecamy szczególnie gustowne zestawy z porcelany - www.bellodecor.com.pl/jadalnia/porcelana-stolowa/porcelana-villa-italia/bari-platin-na-sztuki. Nie bez znaczenia są również same sztućce – eleganckie, idealnie wypolerowane, świetnie współgrać będą z pozostałymi elementami.

W taki sposób powinno się nakrywać do stołu

https://www.bellodecor.com.pl/

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska