Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Twierdza Smaków - I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej

BMK
Tajemniczy zamek Czocha przez trzy dni, od 1 do 3 maja stanie się miejscem, gdzie można będzie poznać smakołyki, który zajadali się nasi przodkowie.
Tajemniczy zamek Czocha przez trzy dni, od 1 do 3 maja stanie się miejscem, gdzie można będzie poznać smakołyki, który zajadali się nasi przodkowie. Marcin Oliva Soto
Od 1 do 3 maja w zamku Czocha wielka impreza gastronomiczno-historyczna. Trzy dni degustacji zapomnianych dań, słodko-kwaśnych warsztatów i smakowitych wykładów.

To pierwszy w historii Dolnego Śląska festiwal, podczas którego znawcy historycznych potraw i smaków zbiorą się w jednym miejscu, żeby odtwarzać i serwować tajemnicze, i często ekstrawaganckie, dania z przeszłości.

W programie m.in. - wyjątkowe historyczne menu w zamku Czocha. Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu –przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich.

Przez trzy dni z uczestnikami festiwalu spotykać będą się znawcy dawnej kuchni, którzy opowiedzą o tajemnych recepturach, przybliżą antyczne wybryki kulinarne, zabiorą uczestników w czasy Zagłoby, opowiedzą o najsłynniejszych lodach Dolnego Śląska.

W programie konkurs na dolnośląskie ciasto historyczne – do wygrania 1000 złotych i miejsce w zamkowej karcie dań!

Więcej na Czytaj więcej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska