Choć niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, wiele gatunków roślin zawiera substancje trujące dla człowieka. Trucizny te chronią rośliny głównie przed zjadaniem przez zwierzęta roślinożerne, czasami też przed niektórymi pasożytami i chorobami. Lista toksycznych roślin nie jest zamknięta. O ile parzący barszcz Sosnowskiego znają niemal wszyscy, to z wiedzą o pozostałych trujących gatunkach roślin jest o wiele gorzej.
"W wielu przypadkach możemy nie zdawać sobie nawet z tego sprawy, bo kierujemy się ich pięknym wyglądem czy zapachem. (...) Niebezpieczne mogą być np.: cis pospolity, bieluń dziędzierzawa, ziemowit jesienny czy tulipan" - czytamy na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu.
Najbardziej trujące rośliny na świecie
Wiele toksycznych roślin to okazy wyjątkowo piękne. Tymczasem nawet przelotny kontakt z nimi może się dla nas źle skończyć. Na liście najbardziej niebezpiecznych znajdują się:
- oleander pospolity - występuje na całym obszarze śródziemnomorskim. Ma ciemnozielone grube liście i kwiaty w odcieniach różu, fioletu, bieli i czerwieni. Zawarta w nim oleandryna powoduje: mdłości, wymioty, zaburzenia pracy serca, duszności. Śmierć może nastąpić w ciągu 24 godzin od spożycia nawet jednego liścia.
- modligroszek różańcowy - pochodzi z Indonezji, ale najbardziej popularny jest w krajach tropikalnych. Ma owoce w kolorze czerwono-czarnym, przypominają biedronki. To właśnie one są śmiertelnie niebezpieczne, a konkretnie zawarta w nich glikoproteina – abryna. Połknięcie rozciętego lub rozgniecionego owocu prowadzi do śmierci w ciągu kilku dni.
- manchineel, czyli tzw. jabłoń śmierci - występuje w obu Amerykach. To jedno z najbardziej niebezpiecznych drzew na świecie, czemu zawdzięcza miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa. Niemal wszystko w nim jest trujące: zielone jabłuszka, woda spływająca z liści, nawet dym ze spalonego drzewa (powoduje ślepotę).
- brugmansja - pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Jej "trąbki" (pomarańczowe, białe, żółte lub różowe) są jedynymi z najbardziej trujących pąków świata. Połknięcie brugmansji powoduje paraliż i biegunkę, przedawkowanie prowadzi do śmierci.
- ageratina altissima lub sadziec pomarszczony - występuje w Ameryce Północnej i zawiera bardzo silną toksynę o nazwie tremetol. Do zatrucia, a nawet śmierci może dojść po wypiciu mleka lub zjedzeniu mięsa krowy, która wcześniej zjadła roślinę.
- rącznik pospolity - pochodzi z Afryki, zawiera toksyczne rycynę i rycyninę. Już jedno zjedzone nasionko może spowodować śmierć i to w zaledwie dwa dni.
Na te trujące rośliny możecie się natknąć w Polsce. Zobaczcie, jak wyglądają i uważajcie podczas spacerów >>
Zobacz też:
- Areszt dla kierowcy, który zabił 21-latkę. Dziewczyna należała do znanego zespołu
- Śmierć na dolnośląskich drogach. Policyjne statystyki z wakacji przerażają
- Nadciśnienie, problemy z sercem? Tych kardiologów polecają pacjenci z Wrocławia
- Przychodzi baba do lekarza, czyli najśmieszniejsze memy z medykami w roli głównej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?