Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te wrocławskie lody starują w międzynarodowych konkursach. Tworzy je Wioletta Gbiorczyk. Próbowaliście?

Aneta Kolesińska
Aneta Kolesińska
Wideo
od 16 lat
Sezon na lody już rozpoczęty, więc wrocławianie z chęcią zaglądają do lodziarni i kawiarenek podczas spacerów po mieście. Na ulicy Kazimierza Wielkiego 25 znajdziecie niepowtarzalną lodziarnię, gdzie rzemieślniczka z pasją tworzy naturalne lody, które znalazły się na podium w prestiżowym konkursie Gelato Festival. Musicie ich spróbować!

Kawiarnia LodoWata istnieje we Wrocławiu od 2009 roku, to właśnie tam pani Wioletta Gbiorczyk, technik lodziarstwa, od 9 lat tworzy fantastyczne lody naturalne. Oprócz tego w kawiarni znajdziecie ciasta, rogaliki i babeczki, jednak sztandarowym deserem są lody otulone chmurką z waty cukrowej, które robią furorę nie tylko wśród dzieci. Oczywiście są robione z pasją i zaangażowaniem, a przede wszystkim z naturalnych składników.

Sama pani Wioletta wyznaje, że zajęła się rzemieślniczym wytwarzaniem lodów przez przypadek i wkrótce pokochała to do tego stopnia, że zajęła się tym na poważnie. Brała udział w kursach z technikami lodziarskimi, również sama takie prowadziła. W 2018 roku wystartowała w pierwszym konkursie Gelato Festival World Challenge w Łodzi. Zaprezentowała tam lody o smaku ricotta z gruszką. W roku 2019 potrzeba rywalizacji i doskonalenia kunsztu popchnęła rzemieślniczkę w kierunku kolejnego festiwalu, tym razem finał odbył się w Barcelonie.

MasterChef dla lodziarzy

-W polskiej odsłonie konkursu każdy z 16 finalistów ma 30 minut na przygotowanie swojego autorskiego smaku lodów. Oczywiście oprócz smaku jury ocenia także ich dekorację, konsystencję oraz organizację i estetykę stanowiska pracy. Ocenie podlega także odpowiednia „reklama” deseru – mówi pani Wioletta.

Inaczej wygląda rywalizacja na poziomie światowym, ponieważ w finałach Gelato Festival rzemieślnicy muszą zaprezentować się nie tylko jury, ale także publiczności. Cały festiwal odbywający się we Florencji i w Bolonii to ogromne wydarzenie. Organizowany jest we współpracy z Carpigiani Gelato University i łączy z konkursem najważniejsze profesjonalne targi lodziarskie organizowanymi przez Italian Exhibition Group.

-W ciągu trzech dni trwania konkursu zadaniem uczestników jest przygotowanie aż 120 kilogramów lodów, których oprócz jury próbują ludzie odwiedzający wydarzenie. Zawodnicy pracują więc cały dzień przy swoich stoiskach, walcząc także o dodatkową nagrodę publiczności – kontynuuje rzemieślniczka.

Trzecie najlepsze lody w Polsce

Najnowszy sukces pani Wioletty, lody o smaku prażonego migdała, zdobyły trzecie miejsce w tegorocznym finale Gelato Festival World Masters. Dzięki podium zakwalifikowała się do finału światowego w Bolonii, który odbędzie się w 2024 roku. Do tej pory w rankingu światowym pani Wioletta miała 83 miejsce.

W LodoWacie nie uświadczycie sztucznych barwników ani konserwantów, pani Wioletta w swoim lodowym laboratorium własnoręcznie dba o świeże składniki, pasteryzację i jak najmniejszą ilość cukru.

Co zatem można dostać? Oczywiście konkursowy smak migdałowy, ale także świetne sezonowe smaki, przy czym rzemieślniczka wyznaje, że największą frajdę sprawia jej robienie lodów z orzechami. Pokochała je do tego stopnia, że jest w stanie rozpoznać z której części Włoch pochodzą dane orzechy.

Lody z majonezu? Czemu nie! Co zyskuje popularność wśród cukierników?

Zapytaliśmy menadżerkę kawiarni o to, co klienci najchętniej kupują. Okazuje się, że są to klasyki takie jak śmietanka czy owocowe sorbety, jednak pojawiają się pytania o desery z obniżoną zawartością cukru oraz wege.
Jak najbardziej można przygotować takie lody, wystarczy zamiast zwykłego cukru użyć erytrolu lub ksylitolu, a w wersji wegańskiej zastąpić mleko napojem ryżowym.

Pani Wioletta twierdzi, że z odpowiednią wiedzą i determinacją można przygotować każdy smak lodów. Jednym z ciekawszych smaków serwowanych aktualnie w LodoWacie jest smak owocowego piwa, jednak zdarzały się szaleństwa, podczas tegorocznej Wielkanocy klienci mogli spróbować lodów o smaku majonezu Kieleckiego.

Koniecznie sami sprawdźcie jak smakują popisowe lody z LodoWaty i zobaczcie galerię ich deserów!

Pani Wioletta wygrała w nim 3 miejsce, co daje jej możliwość wystartowania w finałach we Włoszech

Te wrocławskie lody starują w międzynarodowych konkursach. T...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska