W jednym miejscu swoje osiągnięcia zaprezentuje piwowarstwo, winiarstwo oraz serowarstwo, a przy tym podzieli się swoją historią. Podczas festiwalu organizatorzy oraz goście przybliżą tradycje i historie browarnictwa, a także zorganizują otwarcie strefy dla piwowarów domowych. Dodatkowo podczas trwania Festiwalu będzie można przejść szlakiem winobrania w regionie, a także spróbować serów rzemieślniczych.
Festiwal, poza formą sprzedażową, łączy siły kilku inicjatyw takich jak Stowarzyszenie Winnic Dolnośląskich, Dolnośląski Szlak Piwa i Wina, Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. Wydarzeniu towarzyszyć będą panele dyskusyjne, warsztaty oraz foodpairingi.
Część poświęconą serowarstwu, poprowadzi Gieno Mientkiewicz, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru, serowy ekspert. Szlakiem wina, goście przejdą w towarzystwie Mariusza Kapczyńskiego, dziennikarza i krytyka winiarskiego, jurora krajowych oraz międzynarodowych konkursów alkoholi, twórcy portalu Vinisfera.pl. O piwie z gośćmi rozmawiać będą Łukasz Matusik, autor jednego z najpopularniejszych blogów piwnych w Polsce oraz Piotr Gładczak, autor cenionego bloga Wrocławskie Podróże Kulinarne, a także znawca wrocławskich kulinariów.
Podczas festiwalu zaprezentują się młode, debiutujące zespoły rockowe, tworząc niepowtarzalną undergroundową scenę festiwalową. Wstęp na festiwal jest wolny.
Festiwal odbędzie się równolegle z dwoma kultowymi wrocławskimi wydarzeniami. W tym samym czasie, w zajezdni Dąbie, trwać będą największe na Dolnym Śląsku Targi Mody Fashion Meeting oraz najstarszy wrocławski Festiwal Food Trucków – Wrocławscy Ulicożercy, który każdorazowo przyciąga rzeszę swoich fanów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?