Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szatkuję kapustę, dodaję paprykę i robię prostą zalewę. Powstaje genialna surówka, która wytrzyma w słoiku kilka dni

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Surówkę w zalewie możesz przechowywać w słoiku do kilku dni
Surówkę w zalewie możesz przechowywać w słoiku do kilku dni Karolina Głogowska
Przepis na surówkę z białej kapusty, który dziś proponuję, pochodzi z Węgier. W Polsce można ją czasem kupić w sklepach pod nazwą sałatka mieszana. Domowa wersja jest bardzo prosta do przygotowania i smakuje o niebo lepiej niż kupna. Warto przygotować jej więcej, włożyć do słoika i jeść przez cały tydzień.

W skrócie

To nie jest zwykła surówka z białej kapusty, ale przepis z serii zmieniających życie. Możesz przygotować ją z większej ilości składników, włożyć do słoika i jeść przez cały tydzień. Nie musisz się obawiać, że ci się znudzi. Surówka z białej kapusty, papryki i ogórka jest tak pyszna, że każdego dnia nie będziesz mógł doczekać się obiadu. Przepis pochodzi z Węgier, a w Polsce ta surówka znana jest także jako sałatka mieszana i można ją kupić w słoikach. Jeśli choć raz przygotujesz ją w domu, już nigdy nie zjesz tej ze sklepu. Sekretem jest słodko-słona zalewa, w której trzeba potrzymać warzywa. Składniki i sposób przygotowania mogą być zaskakujące, ale warto wypróbować ten przepis.

Surówka z białej kapusty do obiadu - przepis na surówkę z warzyw mieszanych

Czas przygotowania: 10 minut + dwie godziny trzymania w zalewie
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • czerwona i żółta papryka,
  • cebula,
  • jeden ogórek wąż lub dwa duże gruntowe,
  • łyżka soli,
  • pęczek koperku i pietruszki.

Na zalewę:

  • dwie szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki octu jabłkowego.

Jak przygotować surówkę z białej kapusty do słoika?

  1. Poszatkowałam na paseczki kapustę, paprykę i cebulę.
  2. Ogórka pokroiłam na półplasterki.
  3. Warzywa włożyłam do miski i posypałam łyżką soli. Odstawiłam na pół godziny.
  4. W tym czasie przygotowałam zalewę: dwie szklanki wody zmieszałam z cukrem i octem.
  5. Odcisnęłam warzywa z soli i wody, po czym zalałam je zalewą.
  6. Część warzyw można zapakować do słoików, zalać zalewą i przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Im dłużej stoją, tym są smaczniejsze.
  7. Część surówki do obiadu trzymałam w zalewie dwie godziny. Gotową porcję posypałam pietruszką i koperkiem.
  8. Surówka mieszana wspaniale smakuje z ziemniakami i kotletami, gulaszem i wieloma innymi mięsami.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szatkuję kapustę, dodaję paprykę i robię prostą zalewę. Powstaje genialna surówka, która wytrzyma w słoiku kilka dni - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska