Śledzie na Wigilię. Najlepsze przepisy na śledzie - Wigilia...

    Śledzie na Wigilię. Najlepsze przepisy na śledzie - Wigilia 2016

    Zofia Szubielska

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    ŚLEDZIE NA ŚWIĘTA - NAJLEPSZE PRZEPISY NA ŚLEDZIE - WIGILIA 2016

    ŚLEDZIE NA ŚWIĘTA - NAJLEPSZE PRZEPISY NA ŚLEDZIE - WIGILIA 2016 ©Pixabay

    Podczas wigilijnej kolacji nie może zabraknąć nie tylko karpia. W wielu domach nie ma Wigilii bez śledzi. Śledzie wigilijne przyrządzane na różne sposoby to prawdziwy smakołyk. Jak zrobić śledzie na Wigilię? Podpowiadamy najlepsze przepisy na śledzie - Wigilia 2016. Najlepsze świąteczne przepisy na śledzie: śledzie pod pierzynką, śledzie wigilijne, śledzie po góralsku, polsku czy litewsku, wreszcie śledzie musztardowe na Wigilię i mnóstwo innych przepisów na śledzie!
    ŚLEDZIE NA ŚWIĘTA - NAJLEPSZE PRZEPISY NA ŚLEDZIE - WIGILIA 2016

    ŚLEDZIE NA ŚWIĘTA - NAJLEPSZE PRZEPISY NA ŚLEDZIE - WIGILIA 2016 ©Pixabay

    WIGILIA 2016 - ŚLEDZIE NA WIGILIJNY STÓŁ - NAJLEPSZE PRZEPISY NA ŚLEDZIE - ŚLEDZIE NA WIGILIĘ

    Każda rodzina ma swoje tradycje związane z Bożym Narodzeniem. U mnie w domu, zanim zasiedliśmy do wigilijnej kolacji (oczywiście zaraz po wypatrzeniu pierwszej gwiazdy na niebie), jadało się postny obiad. Składał się on z pieczonych ziemniaków i śledzi z cebulką w oleju. Dla mnie do dzisiaj obowiązkową potrawą wigilijną są śledzie. Jednak nie trzymam się sztywno tradycji i nie zawsze ograniczam się do śledzików w oleju. Jak je przyrządzić w nietypowy sposób podpowiada nam pani Zofia Szubielska.

    Śledzie korzenne z rodzynkami


    Składniki:
    * 6 płatów śledziowych
    * 2 cebule
    * 1,5 łyżki cukru
    * 1/2 szklanki octu 10%
    * 1 szklanka wody
    * 3 listki laurowe
    * 5 dag rodzynek
    * pieprz mielony- mielone goździki
    * 2 łyżki oliwy
    Wykonanie:
    Śledzie moczymy i kroimy na kawałki 2 cm. Ocet wodę i liść laurowy zagotować pod przykryciem. Do wrzątku dodać pokrojona cebulę i cukier. Gotować ok. 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem). W słoiku układamy warstwami: cebulę z rodzynkami i śledzie. Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i goździkami. Całość lekko ubijamy. Do słoika wlewamy sos z gotowania cebuli (tak aby przykrył śledzie), na wierzch 2 łyżki oliwy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na trzy dni.

    Śledzie w oliwie z rodzynkami


    Składniki:
    - 50 dag solonych płatów śledziowych
    - 4 cebule (40 dag)
    - 10 dag rodzynek
    - 3/4 szklanki oleju- sok z ½ cytryny
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżeczka cukru
    - pieprz
    Wykonanie:
    Śledzie wymoczyć, osuszyć, pokroić na dzwonka. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebulę obrać, pokroić na talarki, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, rodzynki. Wymieszać, chwilę dusić, doprawić do smaku pieprzem. Ostudzić. Śledzie ułożyć w salaterce, zalać sosem i wstawić do lodówki na 6 godzin.

    Śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie


    Składniki:
    - 25 dag płatów śledziowych
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - olej do smażenia
    - 2 szklanki wody
    - 1/2 szklanki octu
    - 2 łyżki cukru
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - 6 ziaren czarnego pieprzu
    - sok z 1 cytryny
    - 5-7 ząbków czosnku – drobno posiekanych
    - 1 łyżka kaparów
    - 2-3 łyżki świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego
    Wykonanie
    1. Śledzie namoczyć w wodzie, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    2. Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
    3. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
    4. Do garnka wlać wodę, ocet. Dodać cukier, ziele angielskie, liscie laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotować.
    5. Na patelni, na której smażone były śledzie zeszklić posiekany czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem.
    6. Umyć i wysuszyć słoiczki z zakrętkami.
    7. Śledzie wkładamy do słoiczków (na przemian z czosnkiem i kaparami).
    8. Następnie zalać przygotowaną zalewa octową.
    9. Słoiczki zakręcić i odstawić na 24 godziny.

    Śledzie Kingi


    Składniki:
    - Płaty śledzie solone dobrze wymoczone
    - Oliwa
    - Ogórki konserwowe (najlepiej korniszony)
    - Papryka konserwowa
    - Grzybki marynowane (mogą być pieczarki)
    - Cebula
    -Papryka w proszku słodka,
    - Pieprz
    - Olej
    Uwaga: Nie podaję proporcji, bo można zrobić z większą lub mniejszą ilością dodatków (cebuli, ogórków, papryki, grzybków). Można też niektóre dodatki nie dokładać. Cebula jest konieczna.
    Wykonanie:
    1. Dobrze wymoczone śledzie zalać na 15 minut 10% octem, następnie opłukać i osuszyć.
    2. Pokroić na dzwonka.
    3. Cebulę pokrojona w pół plasterki podsmażyć na oliwie. Zdjąć z ognia, oprószyć papryką i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
    4. Układać w słoju warstwami:
    5. - cebula
    6. - śledzie
    7. - papryka
    8. - ogórki
    9. - grzybki
    10. Powtarzać aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula.
    11. Na wierzchu zalać oliwą.
    12. Wstawić do lodówki minimum na 24 godziny.

    Śledzie korzenne z rodzynkami


    Składniki:
    - 6 płatów śledziowych
    - 2 cebule
    - 1,5 łyżki cukru
    - 1/2 szklanki octu 10%
    - 1 szklanka wody
    - 3 listki laurowe
    - 5 dag rodzynek
    - pieprz mielony- mielone goździki
    - 2 łyżki oliwy

    Wykonanie
    1. Śledzie moczymy i kroimy na kawałki 2 cm.
    2. Ocet wodę i liść laurowy zagotować pod przykryciem. Do wrzątku dodać pokrojona cebulę i cukier. Gotować ok. 5 minut, dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia (cały czas pod przykryciem).
    3. W słoiku układamy warstwami: cebulę z rodzynkami i śledzie. Na wierzchu powinna być cebula.
    4. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i goździkami.
    5. Całość lekko ubijamy. Do słoika wlewamy sos z gotowania cebuli (tak aby przykrył śledzie), na wierzch 2 łyżki oliwy.
    6. Wstawiamy do lodówki co najmniej na trzy dni.

    Śledzie w oliwie z rodzynkami


    Składniki:
    - 50 dag solonych płatów śledziowych
    - 4 cebule (40 dag)
    - 10 dag rodzynek
    - 3/4 szklanki oleju- sok z ½ cytryny
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżeczka cukru
    - pieprz
    Wykonanie:
    1. Śledzie wymoczyć, osuszyć, pokroić na dzwonka.
    2. Rodzynki sparzyć i osączyć.
    3. Cebulę obrać, pokroić na talarki, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sok z cytryny, rodzynki. Wymieszać, chwilę dusić, doprawić do smaku pieprzem. Ostudzić.
    4. Śledzie ułożyć w salaterce, zalać sosem i wstawić do lodówki na 6 godzin.

    ŚLEDZIE NA ŚWIĘTA - PRZEPISY

    - ŚLEDZIE PO LITEWSKU I WIELE INNYCH PRZEPISÓW - ZOBACZ NA KOLEJNEJ STRONIE
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Inwestycje zagraniczne: jak są ważne dla polskiej gospodarki?

      Weekend z Frankensteinem – 24-26 sierpnia 2017

      Weekend z Frankensteinem – 24-26 sierpnia 2017

      Gry On Line - Zagraj Reklama