Tartinki - pyszna przekąska na karnawał [PROSTY PRZEPIS]

    Tartinki - pyszna przekąska na karnawał [PROSTY PRZEPIS]

    JW

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Tartinki - mamy świetny przepis od szefa kuchni! W kolejnym odcinku programu kulinarnego Od Kuchni, wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, doradzamy jak przygotować tartinki z pasty łososiowej. To szybka przekąska na przyjęcie. Idealna na karnawał. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno wszystkim będzie smakowała.
    Tartinki z pastą łososiową. Nie tylko smaczna, ale i całkiem zdrowa propozycja na karnawałową przekąskę.
    1/14
    przejdź do galerii

    Tartinki z pastą łososiową. Nie tylko smaczna, ale i całkiem zdrowa propozycja na karnawałową przekąskę. ©Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

    Tartinki łososiowe to przekąska szybka w przyrządzaniu i efektowna w serwowaniu, a do tego…. całkiem zdrowa. Podstawowy składnik pasty na tartinki - łosoś, to dobrze zadomowiona na naszych stołach ryba, której pomarańczowe mięso ma sporo witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania.

    Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb morskich. W polskich sklepach najczęściej natrafimy na łososia norweskiego (charakterystyczny pomarańczowy kolor nadaje mu pasza, którą jest karmiony) oraz pacyficznego. Zawarte w nich kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów, korzystnie wpływają na pracę mózgu.

    Obok cennych kwasów tłuszczowych łosoś zawiera także witaminy z grup A, B, D i E oraz wapń i fosfor wzmacniający układ kostny. Jedna 100 g porcja tej ryby zaspakaja także dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z pierwiastków reguluje wydzielanie hormonów tarczycy. Drugi - usprawnia pracę układu nerwowego, a także obniża ciśnienie tętnicze. Jak widać jest to nie tylko smaczna, ale i całkiem zdrowa propozycja na karnawałową przekąskę.


    Tartinki z pastą łososiową

    Składniki na 6 porcji:



    400 g surowego łososia
    300 g bagietki
    40 g mini kaparów
    40 g cebuli
    100 g ugotowanych żółtek
    40 ml oliwy z oliwek
    10 g kopru
    sól i pieprz

    Przygotowanie:



    Krok 1 - Łososia myjemy w zimnej wodzie, filetujemy i oczyszczamy z ości.
    Krok 2 - Kroimy w drobną kostkę wraz z pozostałymi składnikami i przyprawiamy do smaku.
    Krok 3 - Bagietkę kroimy na małe kromeczki, smarujemy tartinki gotową pastą łososiową i dekorujemy koperkiem.

    Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwem Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
    Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
    Gęsina na Świętego Marcina A może Kaszotto z grzybami
    Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami
    Pyszne mohito z alkoholem lub bez
    Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      x

      serio? (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      Szef kuchni? Na prawdę mógłby się trochę bardziej postarać... plasterek ogórka? Jest karnawał, tartinki powinny być kolorowe, powinny cieszyć wzrok. A nie jak zwykłe kanapki z pastą walnięte na...rozwiń całość

      Szef kuchni? Na prawdę mógłby się trochę bardziej postarać... plasterek ogórka? Jest karnawał, tartinki powinny być kolorowe, powinny cieszyć wzrok. A nie jak zwykłe kanapki z pastą walnięte na talerz.
      Szefie-wstyd:/zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama