Przepisy świąteczne: Ryba po grecku [PRZEPIS, JAK ZROBIĆ?]

    Przepisy świąteczne: Ryba po grecku [PRZEPIS, JAK ZROBIĆ?]

    AO

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Ryba po grecku

    Ryba po grecku ©Grzegorz Dembinski/Polskapresse

    Wigilijny stół nie może się obejść bez ryby po grecku. Prezentujemy Państwu sprawdzony sposób na przygotowanie tej niezwykłej potrawy.
    Ryba po grecku

    Ryba po grecku ©Grzegorz Dembinski/Polskapresse

    RYBA PO GRECKU. SKŁADNIKI. JAK ZROBIĆ?



    kilogram fileta z dorsza
    0,5 kg marchewki
    kg cebuli
    bakłażan
    cukinia
    2 kg pomidorów
    kg cytryny
    0,5 kg selera
    wino białe
    kg papryki czerwonej
    mąka
    sól, kumin, kolendra
    olej

    RYBA PO GRECKU. PRZEPIS



    Rybę myjemy i kroimy na dzwonka, posypujemy ją solą oraz pieprzem. Następnie dorsza panierujemy w mące i smażymy na patelni, na której wcześniej rozgrzewamy łyżkę lub dwie oleju. Ryba będzie dobra, gdy nabierze rumianego koloru. Usmażonego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Teraz możemy zabrać się za cebulę, którą tniemy w talarki i smażymy w większym garnku. Później dodajemy pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę. Całość przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem, kuminem oraz bazylią. Dusimy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana. Całość ponownie dusimy przez kilka minut.

    Zostaje nam jeszcze przygotowanie sosu. Obrane i pokrojone w kostkę pomidory gotujemy z białym winem i kolendrą. Sos dodajemy do garnka z warzywami. Mieszamy. Potem całość dodajemy do ryby, którą pieczemy w piekarniku 20 minut.

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      "Wigilijny stół nie może się obejść bez ryby po grecku."

      Zgłoś naruszenie treści / 5 / 1

      A kto tak zarządził? Pierwsze słyszę, że ryba po grecku to tradycyjne danie wigilijne.
      Może jeszcze pan redaktor zarządzi, że na wigilię obowiązkowo podajemy kaszankę?


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      I jeszcze za te bzdurne wypiciny gimbusów na smieciówkach żądają kasy za prenumeratę cyfrową.

      gość (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Normalnie zajady mi popękały ze śmiechu.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama