Przepis na leczo w pół godziny! JAK ZROBIĆ PYSZNE LECZO...

    Przepis na leczo w pół godziny! JAK ZROBIĆ PYSZNE LECZO SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY

    JU

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Przepis na leczo w pół godziny! JAK ZROBIĆ PYSZNE LECZO SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY
    Przepis na leczo w pół godziny! JAK ZROBIĆ PYSZNE LECZO SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY
    1/4

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©archiwum Polska Press Grupa

    Pyszne i proste leczo! Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Sprawdź, jakie składniki i ile czasu potrzebujesz, by zrobić pierniki. Oto proste, niedrogie i wypróbowane przepisy, składniki, przygotowanie, filmy!
    Czas na leczo! Podpowiadamy, z czego i jak je zrobić. Poniżej znajdziecie proste i sprawdzone przepisy na leczo. Co dodać, żeby było smaczne? Leczo z mięsem czy tylko z warzyw? Oto kilka prostych, niedrogich i wypróbowanych przepisów na leczo. Przygotujcie przede wszystkim cukinię, paprykę, cebulę.

    PRZEPIS NA LECZO Z CUKINII Z KIEŁBASĄ (LECZO W PÓŁ GODZINY) - PRZEPIS 1. INTERNAUTKI JOLANTY

    Leczo – składniki:
    • 2 średnie cukinie (najlepiej młode)
    • 2 papryki czerwone
    • 1 papryka żółta
    • 1 papryka zielona
    • 2 cebule
    • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
    • 2 kiełbasy (np. śląskie)
    • czosnek
    • sól i pieprz do smaku
    • olej


    Leczo – przygotowanie:
    Warzywa myjemy. Z papryki usuwamy pestki. Jeśli duże pestki są w cukinii, także je usuwamy. Jeśli cukinia jest młoda, a pestki małe i miękkie, nie musimy ich usuwać. Następnie wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną cukinię, gdy ta zmięknie dodajemy paprykę, czosnek i pomidory. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną.

    Czas przygotowania: pół godziny

    PRZEPIS NA LECZO Z JAJKAMI.
    Leczo – składniki:
    • 2 cukinie
    • 2 pomidory
    • 1 cebula
    • 1 czerwona papryka
    • 3 jajka
    • szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
    • łyżka mąki
    • olej
    • sól, pieprz.


    Leczo – przygotowanie:

    Cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić w plastry ok. 5 mm, posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez 2-3 minuty. Przełożyć do rondelka. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w wąskie paseczki i wymieszać z cukinią. Dodać szklankę śmietany lub jogurtu z łyżką mąki i wymieszać. Doprawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry, a następnie ułożyć na cukinii. Na wierzch wbić jajka, posypać zieleniną i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż jajka się zetną. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.


    PRZEPIS NA LECZO Z DYNI - PRZEPIS 3.
    Leczo – składniki:
    • 4 papryki
    • 2 kg dyni
    • mięso (według uznania - może być np. 30 dag kiełbasy i 20 dag wędzonego boczku)
    • 3 cebule
    • 2 pomidory
    • przecier pomidorowy
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • sól, pieprz, sok z cytryny.


    Leczo – przygotowanie:
    Cztery papryki kroimy w grubą kostkę. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy z niej pestki i również kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię i paprykę wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody. Kroimy kiełbasę i boczek. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy wędliny, po chwili dodajemy cebulę. Gdy warzywa będą się gotować dodajemy mięso, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, przecier pomidorowy) i dusimy do miękkości. Dodajemy sparzone wcześniej, obrane i pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny.

    ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: PRZEPISY NA LECZO INTERNAUTÓW (FILMY)
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      30min - a gdzie gra wstępna?

      Amator lecza (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2

      W pół godziny? Jadłem kiedyś leczo gdzie wszystko było wrzucone i zrobione na raz. Pewnie trwało to z pół godziny. - nigdy więcej.
      Kiełbasę trzeba podsmażyć osobno, cebulę też osobno (już mamy...rozwiń całość

      W pół godziny? Jadłem kiedyś leczo gdzie wszystko było wrzucone i zrobione na raz. Pewnie trwało to z pół godziny. - nigdy więcej.
      Kiełbasę trzeba podsmażyć osobno, cebulę też osobno (już mamy jakieś 15min, dusimy to z pomidorami, następnie dodajemy cukinię (juz mamy około 1h). Następnie dodajemy paprykę, chodzi o to by nie zmiękła za bardzo bo w tedy jest lekko chrupiąca (przy odgrzewaniu już ten efekt tracimy). Na końcu dodajemy czosnek i przyprawy. Cały czas kontrolujemy ilość wody przykrywając lub odkrywając pokrywkę. (mamy jakieś 1,5h) :-( Jeszcze można dodać pieczarki, ale je też trzeba podsmażyć na maśle i to już trwa, bo najpierw muszą oddać wodę, potem je solimy i znowu czekamy aż oddadzą wodę - a to trwa :-( pozdro.zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama