Od kuchni. Gęsina na Świętego Marcina [PRZEPIS]

    Od kuchni. Gęsina na Świętego Marcina [PRZEPIS]

    JW

    Gazeta Wrocławska

    Gazeta Wrocławska

    Gęś to obowiązkowa potrawa na 11 listopada. Znacie jakiś dobry przepis? My znamy! Wspólnie z szefem kuchni wrocławskiego Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, doradzimy jak krok po kroku przyrządzić świętomarciński filet z gęsi owsianej z pożywnym i zdrowym jarmużem. Zobaczcie drugi odcinek programu kulinarnego Od kuchni.
    1/9
    przejdź do galerii

    ©Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

    Zobacz też: Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie

    Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
    Dzień Św. Marcina to wyjątkowy czas, kiedy święto swojego patrona mają dzieci, hotelarze, jeźdźcy, kawaleria, kapelusznicy, kowale, krawcy, młynarze, tkacze, podróżnicy, więźniowie, właściciele winnic, żebracy i żołnierze.

    Marcin z Tours był synem rzymskiego legionisty i gdy dorósł, sam także został żołnierzem. To właśnie z tego okresu jego życia pochodzi najbardziej znana o nim opowieść. Święty Marcin miał spotkać na swojej drodze ubogiego człowieka, który był prawie nagi. Podzielił się więc z nim żołnierskim płaszczem i dzięki temu później został okrzyknięty patronem ubogich i żołnierzy.

    Jedna z historii o św. Marcinie głosi także, że gdy chciano zrobić go biskupem, a niezbyt tego pragnął, ukrył się przed wysłannikiem papieża, gdy nagle jego kryjówkę zdradziła swoim gęganiem gęś. To od tej opowieści pochodzi właśnie zwyczaj pieczenia gęsi na 11 listopada.

    Filet z gęsi owsianej z pożywnym i zdrowym jarmużem - przepis

    Składniki na 4 osoby:

    600 g fileta z gęsi
    400 g jarmużu
    80 g rodzynek
    100 g cebuli
    30 ml miodu
    50 ml jasnego sosu sojowego
    100 ml białego wytrawnego wina
    10 g świeżego tymianku
    10 g rozmarynu
    20 g czosnku
    30 g masła
    sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Krok 1 - Filety z gęsi myjemy, oczyszczamy z błon, nacieramy przyprawami i ziołami, po czym odstawiamy do lodówki na całą noc.

    Krok 2 - Zamarynowaną pierś z gęsi oczyszczamy z ziół, nacinamy nożem delikatnie w kratkę od strony skórki i obsmażamy na gorącej patelni od strony skóry, aż wytopimy tłuszcz (musimy uważać, żeby jej nie spalić, bo będzie gorzka)

    Krok 3 - Podsmażony z jednej strony filet z gęsi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni na 20 minut

    Krok 4 - 5 minut przed podaniem przygotowujemy jarmuż. W tym celu podsmażamy na maśle cebulę, pokrojony czosnek oraz namoczone rodzynki. Dodajemy jarmuż i podlewamy wszystko sosem sojowym oraz 70 ml białego wina. Dusimy aż do miękkości, po czym przyprawiamy solą i pieprzem

    Krok 5 - Po wyciągnięciu piersi z piekarnika podlewamy ją pozostałą częścią wina, dodajemy schłodzone masło, zioła i odparowujemy do konsystencji sosu.

    Krok 6 - Gęś podajemy z podsmażanym jarmużem i naturalnym sosem z mięsa.

    Czytaj także

      Komentarze (3)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Gąska

      smakoszka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 3

      Najlepsza gąska jest doprawiona tylko solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie czosnkiem.
      Rodzynki, sos sojowy ? Po co psuć smak rewelacyjnego miesa, które do najtańszych nie należy.
      Paskudne...rozwiń całość

      Najlepsza gąska jest doprawiona tylko solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie czosnkiem.
      Rodzynki, sos sojowy ? Po co psuć smak rewelacyjnego miesa, które do najtańszych nie należy.
      Paskudne kurczaki z marketu można doprawiać w/g przepisu jak wyżej, bo bez przypraw pewnie by człek nie przełknął. Szkoda że świeżą gęsinę ze świecą szukać we Wrocławiu.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Śmieszny przepis

      Stanisława (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 2

      Pani Gessler nigdy by nie czyściła z marynaty, jeśli chodzi o pkt 2. Najlepsze wyrzucić, dobre mi to.


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Super!

      Ania Kluczycka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      Witam serdecznie pozdrawiam cala ekipe z art hotelu zarowno z kuchni jak I z restauracji jestescie najlepiej we wroclaw zyce dalszych sukcesow I przesylam buziaki

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama