Jadłeś frytki z dyni? Spróbuj koniecznie! [PRZEPIS]

    Jadłeś frytki z dyni? Spróbuj koniecznie! [PRZEPIS]

    JW

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Zupa z dyni? Teraz robią ją wszędzie. A jedliście kiedyś frytki z dyni? Nie? To spróbujcie koniecznie - tak Grzegorz Pomietło, szef kuchni wrocławskiego Art Hotelu podsunął pomysł na pierwszy odcinek nowego programu kulinarnego portalu GazetaWroclawska.pl. Od teraz ten świetny kucharz będzie regularnie podsuwał Wam oryginalne przepisy na dania, którymi zachwycicie wszystkich.
    Jadłeś frytki z dyni? Spróbuj koniecznie! [PRZEPIS]
    1/7
    przejdź do galerii

    ©Janusz Wójtowicz/Polska Press Grupa

    Nadeszła jesień. Za oknem coraz bardziej kolorowo, a na stołach zagościła nie mniej kolorowa dynia. Jest ona warzywem bardzo uniwersalnym i do tego mało kalorycznym (27 kcal/100 g). Przygotujesz z jej miąższu sernik albo zupę, ale również placki, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodać możemy do sałatek, a z oleju dyniowego zrobić do nich dressing. My jednak mamy do zaproponowania dziś potrawę kojarzoną z innym popularnym warzywem - frytki.


    Frytki z dyni odbiegają od tych tradycyjnych z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale równie smaczne. Dynia ma do tego mniej węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu.

    Wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, prezentujemy Wam krok po kroku jak przygotować pyszne frytki z dyni hokkaido, z dodatkiem ketchupu z czerwonej cebuli

    Składniki na 4 osoby:



    - 1 dynia hokkaido wyczyszczona z pestek
    - 500 ml oleju słonecznikowego do smażenia

    Składniki na ketchup z czerwonej cebuli:

    - trzy łyżki stołowe cukru

    - 2 czerwone cebule

    - szklanka czerwonego wytrawnego wina

    - dwie łyżki octu jabłkowego

    - dwie łyżki stołowe ketchupu

    - sól, pieprz gruboziarnisty


    Krok 1 - Dynię kroimy w paski razem ze skórką

    Krok 2 - Smażymy w rozgrzanym oleju i odsączamy z tłuszczu na serwetce

    Krok 3 - Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się skarmelizuje (ok. 15 minut)

    Krok 4 - Podlewamy octem jabłkowym i winem, po czym dusimy cebulę aż się zredukuje do konsystencji ketchupu

    Krok 5 - Dodajemy dwie łyżki ketchupu i doprawiamy solą oraz pieprzem gruboziarnistym

    Krok 6 - Podajemy na talerzu gorące frytki wraz z ketchupem w salaterce

    Czytaj także

      Komentarze (4)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      W Abradable na Kołłątaja

      Michu (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 2

      W Abradable na Kołłątaja ostatnio jadłem. Zaje...ste!!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Lepsze niż z ziemniaka

      Zenem Smetana (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      Niezłe. Szybko się robi, a nie podaje ziemniakiem.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Polecam

      gość (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      Próbowałam i polecam :) Całkiem dobre ;)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Mistrz Grześ :)

      Ziutek Radio (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Najsmaczniejsze kąski tylko od Grzesia :) Pozdrawiam Mistrza Ziutek W

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecane

      Wideo