Ciasta na Wielkanoc 2017. Przepisy na wielkanocne ciasta...

    Ciasta na Wielkanoc 2017. Przepisy na wielkanocne ciasta [PRZEPISY, WIELKANOC, CIASTA]

    sz

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Ciasta na Wielkanoc 2017 – jakie wypieki podać na świąteczny, wielkanocny stół? Podpowiadamy przepisy wielkanocne na ciasta, których nie powinno zabraknąć
    1/6
    przejdź do galerii

    Ciasta na Wielkanoc 2017 – jakie wypieki podać na świąteczny, wielkanocny stół? Podpowiadamy przepisy wielkanocne na ciasta, których nie powinno zabraknąć podczas Świąt Wielkiej Nocy 2017. Są to m.in. mazurki wielkanocne, wielkanocne baby czy serniki. PRZEPISY NA WIELKANOCNE CIASTA.
    ©yellowcups

    Ciasta na Wielkanoc 2017 – jakie wypieki podać na świąteczny, wielkanocny stół? Podpowiadamy przepisy wielkanocne na ciasta, których nie powinno zabraknąć podczas Świąt Wielkiej Nocy 2017. Są to m.in. mazurki wielkanocne, wielkanocne baby czy serniki. PRZEPISY NA WIELKANOCNE CIASTA.
    Wielkanoc 2017 zbliża się wielkimi krokami. Na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć wielkanocnych wypieków - mazurków, bab wielkanocnych czy serników. Oto przepisy na ciasta wielkanocny, które będą smacznym uzupełnieniem świątecznego czasu.


    PRZEPIS NA MAZURKA WIELKANOCNEGO

    Mazurek to niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, że znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie.

    Mazurek Wielkanocny - Przepis

    Składniki:

    • mąka - 250 gramów
    • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
    • cukier puder - 5 łyżek
    • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    • jajko - 1 sztuka
    • bakalie - 2 szklanki
    • płatki kukurydziane - 1 łyżka
    • kardamon - 1 szczypta
    • miód - 1 łyżka
    • jajka - 3 sztuki


    Sposób przygotowania mazurka:

    Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
    Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
    Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
    Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.


    PRZEPIS NA WIELKANOCNĄ BABĘ

    Wielkanocna baba piaskowa to obowiązek na święta. Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie:

    Babka piaskowa - Przepis

    Składniki:
    • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
    • cukier waniliowy - 1 opakowanie
    • aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki
    • cukier - 1 szklanka
    • jajko - 4 sztuki
    • mąka pszenna - 0.75 szklanki
    • mąka ziemniaczana - 0.75 szklanki
    • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    • kakao - 2 łyżki
    • biały lukier - 1 opakowanie


    Sposób przygotowania:

    Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Kostkę do pieczenia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
    Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
    Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).


    SERNIK WIELKANOCY

    Choć każda gospodyni ma na niego swój sprawdzony sposób, istnieje kilka charakterystycznych cech, które świadczą o tym, że sernik udał się doskonale. Lekki, wilgotny i puszysty – po prostu pyszny! Podczas Wielkanocy smakować nam będzie jak nigdy. Wzbogacony o bakalie, owoce lub orzechy, stanowi prawdziwy rarytas wśród wielkanocnych słodkości. Jako bazę do jego przygotowania wykorzystać możemy m.in. kruchy spód, herbatniki lub biszkopt. Do tego odpowiednio przyrządzona masa serowa, polewa czekoladowa lub słodka kruszonka.

    Sernik - Przepis

    Składniki:
    • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
    • cukier - 100 gramów
    • posiekane migdały - 250 gramów
    • mąka - 0.5 szklanek
    • twaróg sernikowy - 1 kilogram
    • cukier puder - 1.5 szklanek
    • jajko - 6 sztuk
    • laska wanilii - 1 sztuka
    • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
    • śmietanka 30% - 0.5 szklanek
    • cytryna - 1 sztuka
    • śmietana 18% - 200 mililitrów
    • cukier puder - 2 łyżki
    • sok z cytryny - 1 sztuka
    • biała czekolada - 1 opakowanie

    Sposób przygotowania:

    Kostkę do pieczenia rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną margaryną. Tortownicę posmaruj i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
    Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
    Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
    Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150°C. Wystudź.
    Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
    Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).


    Dzień Dobry TVN/x-news


    KOLEJNE PRZEPISY WIELKANOCNE NA NASTĘPNEJ STRONIE
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Mazurek

      Sandra (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Fajny przepis na mazurek, ja zawsze jak robię to daję dużo bakalii, wtedy nie daję w ogóle cukru. Zawsze to zdrowiej, a mieszanka bakalii od helio jest sama w sobie słodka...rozwiń całość

      Fajny przepis na mazurek, ja zawsze jak robię to daję dużo bakalii, wtedy nie daję w ogóle cukru. Zawsze to zdrowiej, a mieszanka bakalii od helio jest sama w sobie słodka http://www.helio.pl/produkty/bakalie-helio/mieszanka-studenckazwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      Polecamy

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama