Dwa główne składniki - pomidory i imbir - to niezwykle pożyteczne produkty dla naszego zdrowia.

Pomidory zawierają likopen, organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającymi i są jego głównym źródłem. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia neutralizując wolne rodniki. Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom dzięki zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów.

Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy. Pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (237 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca. Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.

Imbir jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, C i kwasu foliowego oraz minerałów wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu. Jest niezastąpiony jako dodatek do potraw oraz lekarstwo na przeziębienia, mdłości, wzdęcia i bóle menstruacyjne.

Szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło pokazuje krok po kroku jak przygotować pożywny fit krem z pomidorów z imbirem.

Składniki na 4 porcje:

100 g marchwi
250g pomidorów pelati
2 ząbki czosnku
10 g imbiru
50 g korzenia pietruszki
50 g korzenia selera
10 g papryczki pepperoni
50 g cebuli
1 litr bulionu warzywnego
bagietka
kilka gałązek tymianku cytrynowego
30 ml dobrej oliwy
cukier, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Krok 1 - Marchew, seler, pietruszkę obieramy i myjemy. Po czym kroimy na mniejsze kawałki (nie musimy się szczególnie martwić sztuką krojenia, bo i tak na koniec wszystko zostanie zblendowane). Cebulę obieramy i kroimy w tzw. piórka. Papryczkę, czosnek, imbir kroimy na drobne kawałki.
Krok 2 - W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Lekko podsmażamy i dorzucamy wszystkie pozostałe warzywa. Smażymy do czasu, aż wszystko się ładnie przyrumieni i zbrązowieje.
Krok 3 Podlewamy bulionem i dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
Krok 4 Wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy listkami tymianku. Podajemy z bagietką.

Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwem Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego Marcina A może Kaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami
Pyszne mohito z alkoholem lub bez
Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał
Tartinki - pyszna przekąska na karnawał
Afrodyzjak na Walentynki. Zobacz co poleca szef kuchni
Zrób własne pączki!
Polędwiczka z grilowanymi warzywami