Rezygnowanie ze śniadania, zarówno pierwszego jak i drugiego jest wbrew zasadom zdrowego żywienia. Powinni o tym pamiętać szczególnie rodzice, którzy pomagają swoim pociechom szykować się do szkoły. Ważna jest pomysłowość, jeszcze ważniejszy - dobry przykład. Oto parę propozycji na pyszne śniadanie i zdrowy deser.

Muffinki marchewkowe
(6 sztuk): Składniki: 60 g mąki pszennej, 75 g orkiszowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu, 125 g jogurtu naturalnego, 1 duża marchew, 1 małe jabłko, 2 jajka, 2 białka, 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania: Składniki mokre dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mąki, proszek do pieczenia i przyprawy.

Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z ciastem. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

Kasza jaglana z kokosem i malinami
Składniki: 100g kaszy jaglanej, łyżka wiórków kokosowych,
1 łyżeczka cukru, szczypta soli, 0,5 puszki mleka kokosowego, 100 ml mleka, 0,5 szklanki malin.
Sposób przygotowania: Kaszę przelewamy wrzątkiem na gęstym sitku, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (dwa razy więcej). Dodajemy wiórki kokosowe, sól, cukier. Gotujemy 12-15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Maliny miksujemy z jednym i drugim mlekiem, dodajemy do kaszy. Gotujemy do zredukowania płynu.

Krem czekoladowy z awokado, propozycja na zdrowy deser:
Składniki: 1 banan, 0,5 awokado, 2 łyżeczki kakao gorzkiego, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżka masła orzechowego,
Owoce pokrojone w kawałki wkładamy w dwie szklanki.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie w blenderze, przekładamy do miseczki i podajemy ze świeżymi owocami oraz porcją musu owocowego albo z dwiema kromkami pieczywa pełnozairnistego.