Aż 95% matek dostrzega wpływ pełnowartościowych posiłków na przyszłość ich dzieci – tak wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci”, przeprowadzonego na zlecenie Partnerstwa dla Zdrowia.

To właśnie poranny posiłek odgrywa znaczącą rolę w przyswajaniu wiedzy, pomaga w koncentrowaniu się na lekcji i… dodaje apetytu na dodatkowe aktywności umysłowe i społeczne. Dlatego już 8 listopada w tysiącach szkół podstawowych w całej Polsce obchodzić będziemy po raz szósty Dzień Śniadanie Daje Moc.

Uczniowie, wspierani przez nauczycieli i rodziców, samodzielnie przygotują oraz zjedzą pyszne i zdrowe śniadanie, a towarzyszyć im będą wyjątkowi goście – Tola, Maks i Wszystojad.

Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem – tej zasady uczą się dzieci już od najmłodszych lat. O ich posiłki troszczą się przede wszystkim matki – dlatego zapytaliśmy właśnie je w badaniu „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci”, przeprowadzonym w sierpniu b.r. przez Millward Brown na zlecenie Partnerstwa dla Zdrowia, o ich spostrzeżenia, zwyczaje i codzienne sytuacje związane z odżywianiem dzieci i jedzeniem śniadań.

Sposób odżywiania dziecka ma wpływ na jego przyszłe życie – tak twierdzą prawie wszystkie mamy. To niezwykle ważne stwierdzenie! Według respondentek prawidłowe żywienie najbardziej wpływa na odporność dziecka (90%), rozwój i sprawność fizyczną (84 i 82%).

Aż 81% ankietowanych kobiet ma też świadomość zależności między tym, co jedzą najmłodsi, a ich rozwojem umysłowym. Uczniowie, którzy rozpoczynają naukę bez śniadania, częściej skarżą się na zmęczenie, ospałość, zaburzenia termoregulacji czy pracy przewodu pokarmowego. Dzieci mają też problemy z koncentracją, negatywnymi emocjami oraz mniej energii do nauki i zabawy.

Śniadaniowe hity na stołach uczniów klas 0-3 szkół podstawowych to niestety w 40% przypadków parówki i 58% białe bułeczki. Największymi przegranymi są niestety pełnoziarniste pieczywo i warzywa – obecne na stołach jedynie co czwarte dziecko je pieczywo ciemne, a świeże warzywa – co szóste. Dlatego programy szkolne, takie jak „Śniadanie Daje Moc”, mogą skutecznie pomagać mamom we wprowadzaniu w domu zdrowszych śniadaniowych rytuałów.

Według matek zdrowe odżywianie bardziej wpływa na rozwój fizyczny (67%) niż psychiczny dziecka (48%). Kobiety podkreśliły jednak, że to wspólne posiłki są ważnym elementem życia emocjonalnego najmłodszych (62%). Pięknie kształtują relacje rodzinne i są dobrym fundamentem ich poczucia bezpieczeństwa. Wyzwalają dobrą energię oraz pozytywne uczucia sprzyjające przyswajaniu wzorców i postaw m.in. nawyków żywieniowych.

Elżbieta Lange, psychodietetyk i ekspertka programu „Śniadanie Daje Moc” materiały prasowe

Elżbieta Lange, psychodietetyk i ekspertka programu „Śniadanie Daje Moc” tłumaczy: Przyszłość i zdrowie dzieci leży w naszych rękach. Rodzice odpowiadają za ich właściwe odżywianie, pedagodzy i nauczyciele za edukację, dzieci natomiast za swój apetyt i smak oraz reakcje na określone potrawy, które zawsze są autentyczne. Pełnowartościowe, zdrowe i urozmaicone śniadanie jest jedną z podstaw prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego od najmłodszych lat warto uczyć go dobrych nawyków i zasad zdrowego odżywiania. W przyszłości zaprocentuje to nie tylko prawidłowym rozwojem fizycznym, ale również wpłynie na jego rozwój emocjonalny, intelektualny oraz społeczny. Dobry posiłek dla dziecka to wyważona mieszanka zdrowych potraw, troski i zaangażowania bliskich, radości i estetyki dla zmysłów oraz edukacji.

Aż 92% dzieci uczestniczy w przygotowywaniu posiłków. Sprawia im to wielką radość, przynosi satysfakcję i wiele uczy. Samodzielnie przygotowany twarożek z warzywami czy owocowe szaszłyki smakują nawet największemu niejadkowi, a widać to co roku 8 listopada, podczas obchodów Dnia Śniadanie Daje Moc! Badanie pokazuje wyraźnie, że dobre wzorce motywują najlepiej, a nasze dzieci są czujnymi obserwatorami. Według raportu 66% matek, które same jedzą codziennie świeże warzywa - podają te produkty codziennie swojemu dziecku. To samo dotyczy 79% mam, jedzących codziennie owoce i produkty mleczne. 63% mam, które nigdy nie piją gazowanych, słodzonych napojów, nigdy nie daje ich swojemu dziecku. Działa to niestety także w drugą stronę.

W przypadku 67% uczestniczek badania, które w ogóle nie spożywają ciemnego pieczywa, także ich dzieci nigdy nie jedzą tego rodzaju produktów. Aż 59% matek, które każdego dnia jedzą słodycze, podają je codziennie również dziecku. To samo robi 42% mam sięgających codziennie po słone przekąski i 29% mam codziennie jedzących zapiekanki, hot dogi czy hamburgery – te produkty także goszczą codziennie w menu dziecka! Dlatego tak ważne jest, by rodzice wywierali dobry wpływ i możliwie najwcześniej współdziałali ze sobą w sferze kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. W domach, w których kładzie się na to nacisk, uczniów klas 0-3 szkół podstawowych rzadziej kusi jedzenie typu chipsy i słodycze. Mają lepiej wykształcony odruch sięgania po owoce, wodę i częściej smakują im ryby oraz warzywa. Są mniej marudne, sporadycznie rezygnują
z przygotowanego dla nich dania.

8 listopada - ogólnopolski Dzień Śniadanie Daje Moc

Raport „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” dowodzi, że rodzice potrzebują wsparcia i aktywności szkoły oraz nauczycieli w tym zakresie. Aż 57% matek uważa, że w szkole powinny być prowadzone lekcje o zdrowym odżywianiu. Kształtowanie dobrych nawyków nie musi być nudne. Nauczyciele mogą dzisiaj korzystać z szeregu narzędzi, by być dobrymi przewodnikami dla rodziców. W tym roku szkolnym uczestnicy programu Śniadanie Daje Moc realizują Misje Śniadaniowe.

Podczas lekcji pełnych gier, zabaw i eksperymentów dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania wspólnie z małymi agentami Tolą i Maksem i ich kosmicznym przyjacielem Wszystkojadem. Ta odmieniona formuła wykorzystuje elementy atrakcyjnej dla uczniów grywalizacji – edukacji z elementami gry i rywalizacji. Wielki finał w postaci własnoręcznie przygotowanych, ogólnoszkolnych i bardzo uroczystych śniadań już 8 listopada!

Partnerstwo dla Zdrowia, organizator programu Śniadanie Daje Moc, już od sześciu lat wspólnie ze szkołami podstawowymi w całej Polsce edukuje najmłodszych. Dba o to, by zdobywali wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania w atrakcyjnej formie i doceniali rolę śniadania. Program przyczynia się sukcesywnie do zmniejszania zjawiska niedożywienia jakościowego i ilościowego wśród uczniów, a także zwraca uwagę rodziców oraz kadry pedagogicznej na ważne kwestie żywieniowe dziecka w wieku wczesnoszkolnym.

Więcej na stronie www.sniadaniedajemoc.pl