Sklepowe kostki rosołowe nam nie służą, jednak możemy spędzić w kuchni trochę czasu i zrobić własne- zdrowsze.
Poniżej przedstawiamy przepis jak zrobić domowe kostki rosołowe, znaleziony na stronie www.akademiawitalosci.pl

Składniki:
– 1 włoszczyzna

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– zielona pietruszka

– łyżka oliwy lub oleju kokosowego

– sól morska lub himalajska do smaku

– przyprawy według uznania, ja daję listek laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, pieprz cayenne, kurkuma, ziele angielskie

Wykonanie: obraną cebulę, por oraz obrane ząbki czosnku siekamy i delikatnie podsmażamy w garnku na malutkim ogniu na łyżce oliwy lub oleju kokosowego. Resztę warzyw kroimy i dorzucamy do garnka, zalewając całość taką ilością filtrowanej zimnej wody by przykryła warzywa. Dodajemy przyprawy i zieleninę. Na małym ogniu gotujemy ok. 2 godziny, po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy bez przykrycia. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i wszelkie przyprawy w ziarenkach (pieprz, ziele), studzimy nieco nasz wywar i blenderem miksujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do foremek na kostki lodu, najlepiej silikonowych ponieważ potem łatwiej jest je wyjąć. Później kiedy kostka będzie ci potrzebna, wyjmij ją z zamrażarki i dodaj bezpośrednio do gotującej się zupy czy sosu.