„Domowy”, „tradycyjny”, „naturalny”, „bez konserwantów”, „bez barwników”, „bez sztucznych słodzików”, „wolny od GMO”? Co trzeci produkt taki nie jest.

Inspekcja Handlowa, na zlecenie UOKiK, w całym kraju sprawdzała jakość i oznakowanie sprzedawanych produktów. Kontrola odbyła się w trzecim kwartale zeszłego roku, ale jej wyniki ogłoszono dopiero teraz. Objęto nią 160 punktów sprzedaży detalicznej (sklepy w sieciach handlowych, samodzielne sklepy i hurtownie).

Wynik? Oznakowanie co trzeciego wprowadzało w błąd (zakwestionowano 233 partie).

Oto przykłady:


  • Żur domowy koncentrat - Wiejskie specjały - Żur skondensowany naturalny, według staropolskiej receptury, która pamięta dębowe stoły dworów i strzech. Nowy zdrowy produkt w starym stylu - w składzie znajdowała się substancja konserwująca E-211 (benzoesan sodu).

  • Smalec domowy z opisem na etykiecie: Spróbuj prawdziwego, domowego smalcu z najlepszym mięsem, przygotowanego według znakomitego polskiego przepisu – został wyprodukowany m.in. przy użyciu: białka sojowego, aromatów, wzmacniacza smaku E-621 (glutaminianu monosodowego), stabilizatorów E-450, E-451 i E- 452 (di-, tri- i polifosforanów).

  • Kiełbasa wiejska z Jakubowej spiżarni - kiełbasa wieprzowo wołowa  wędzona, parzona wyprodukowana z użyciem m.in.: stabilizatorów E-451, E-508, E-450, E-452, E-331, substancji żelującej E-407a, przeciwutleniaczy E-316, E-315, substancji zagęszczających E-417, E-415, E-407, białka sojowego, hydrolizatu sojowego, wzmacniaczy smaku E-621, E-631, E-635, aromatów, białka wieprzowego, maltodekstryny, barwnika E-120.

Jak przypominają specjaliści z Inspekcji Handlowej, produkt tradycyjny powinien być wyprodukowany metodami uznawanymi za tradycyjne lub znajdować się na rynku krajowym co najmniej 30 lat. Z pewnością produktami tradycyjnymi są te oznakowane jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – GTS (oznaczenie to podlega specjalnemu systemowi urzędowych kontroli na terenie całej Unii Europejskiej). Wyznacznikiem „tradycyjności” jest też informacja na opakowaniu, że produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

O czym pamiętać, kupując żywność?


  • Wiejski, naturalny, domowy - taka żywność powinna być produkowana ze składników, jakich użylibyśmy w domu. Jednak często to tylko hasła reklamowe, które mają zachęcić do kupna.

  • Zanim włożysz do koszyka, sprawdź skład - na etykiecie produktu lub gdy kupujesz na wagę - na wywieszce. Jeżeli takiej informacji nie ma, zapytaj sprzedawcę, z czego został wytworzony produkt, który chcesz kupić.

  • Przyjmuje się, że produktem tradycyjnym może być ten, który został wytworzony metodami tradycyjnymi lub znajduje się na rynku co najmniej 30 lat.

  • Produkt naturalny - to taki, który został wytworzony w prosty sposób, np. przez wędzenie, suszenie, marynowanie, z naturalnych lub niskoprzetworzonych składników. Będą nimi np. sery, masło, śmietana wytworzone tylko z mleka.

  • Nie każde E jest złe. Np. E-250 to azotyn sodu czyli sól peklująca, której używa się w gospodarstwach domowych do produkcji wędlin.

  • Bez glutaminianu sodu - bądź ostrożny, ponieważ do takiego produktu producent mógł dodać innych substancji poprawiających sztucznie smak.

  • Majonez bez konserwantów wprawdzie nie zawiera konserwantów, ale dodaje się do niego przeciwutleniaczy, np. E-385.