Mieszkańcy krajów Unii będą częściej sięgać po mięso drobiowe. Przeciętne spożycie na jedną osobę ma wynieść w przyszłym roku 26,7 kg. To prognoza Komisji Europejskiej. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Jak dowiadujemy się z raportu FAMMU/FAPA, według komisji, spożycie drobiu w UE zwiększy się w tym roku o 1,9% do 13,5 mln ton. W 2017 natomiast - o 1,6% do 13,7 mln ton. 

 

O 1,7% do około 14 mln ton wzrośnie wewnętrzna produkcja mięsa drobiowego. W przyszłym roku ma ona być wyższa o 1,2% do 14,2 mln ton.

 

Jak wyglądał ubiegły rok? Według raportu, poziom wytwarzania zwiększył się wobec 2014 o 3,7% do 13,8 mln ton. W 2015 największym producentem drobiu była Polska (drugi raz z rzędu). Wzrost wyniósł 200 tys. ton. Dla porównania, w Niemczech produkcja spadła o 23 tys. ton. W 2013 roku nasz kraj plasował się w UE na trzecim miejscu. W 2012 - na szóstym.