W 2016 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek uległa zdecydowanej poprawie wobec 2015 r. Była też lepsza niż w ostatnich dziesięciu latach.

Dane GUS (za Pont Info) za 2016 r. obejmują wyniki 435 przedsiębiorstw z branży wytwórców pieczywa i wyrobów ciastkarskich  zatrudniających powyżej 9 osób. Przeciętna stopa zysku operacyjnego w tej grupie przedsiębiorstw wyniosła 10,44 proc. wobec 9,69 proc. w 2015 r. Tylko w 2009 r. wynik był zbliżony do ubiegłorocznego (wyniósł 10,08 proc.), od tego momentu już nie przekroczył 10proc.. Z kolei stopa zysku netto po dwunastu miesiącach 2016 r. wyniosła 9,88 proc. wobec 6,01proc.  w 2015 r.


Ogólnie, wzrostowi wartości sprzedaży w branży towarzyszył spadek kosztów. W ubiegłym roku przychody w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo były o 1,6 proc. wyższe niż w 2015 r., podczas gdy przeciętne koszty całkowite spadły o 2,7proc. Było to możliwe dzięki obniżkom cen mąki oraz paliw.

 

Średnie ceny hurtowe mąki pszennej piekarniczej w 2016 r. były, w zależności od rodzaju, o około 5-9 proc.  niższe niż w 2015 r. oraz o około 20 proc. niższe wobec średniej z lat 2011-2015. Był to jednocześnie najniższy poziom średniorocznych cen mąki od 2009 r.

Dobre wyniki branży mogą być w dużej mierze konsekwencją dynamicznie rosnącego eksportu pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Według danych Eurostat, w ubiegłym roku wolumen sprzedaży zagranicznej wyrobów piekarniczych (CN 1905) sięgnął 510,9 tys. t, czyli był o 16proc. wyższy niż rok wcześniej. Oznacza to istotne przyspieszenie średniorocznej dynamiki wzrostu, która w latach 2006-2016 wyniosła 10,5proc.. W rezultacie udział eksportu w przychodach ogółem sektora piekarniczego w 2016 r. wyniósł 12,9proc. wobec 12,7proc. w 2015 r. oraz 10,8 proc. przeciętnie w latach 2010-2015.


W kraju w 2016 r. utrzymał się natomiast wieloletni trend spadkowy w popycie na pieczywo świeże. Według GUS (za IERiGŻ) w pierwszej połowie 2016 r. jego przeciętne miesięczne spożycie w gospodarstwach domowych było o 5 proc. niższe niż rok wcześniej.

 

Warto tu nadmienić, że w 2016 r. firmy zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały o prawie 1proc. więcej pieczywa r/r (łącznie 1 014 tys. t). Przy tym dynamicznie przyrosła produkcja pieczywa żytniego (o ponad 15proc. r/r), choć jego znaczenie nadal jest niewielkie (6-proc. udział w całkowitej produkcji).

W 2017 r. warunki rynkowe dla firm z branży prawdopodobnie nie ulegną znaczącej zmianie. Mimo, że w I kwartale br. ceny mąki piekarniczej były o około 3 proc. niższe niż rok wcześniej, to w całym roku 2017 prawdopodobnie ukształtują się na podobnym poziomie jak w 2016 r. Wyższe będą jednak ceny cukru mające duże znaczenie w przypadku produkcji wyrobów ciastkarskich, rośnie też presja płacowa.

Źródło: BGŻ BNP PAribas