Za chwilę rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla przetwórców na mrożenie brokułów, które w tym czasie charakteryzują się najwyższą jakością.

- Mrożenie jest idealnym sposobem przechowywania żywności - przekonuje członek Stowarzyszenia Promocji Brokuła Barbara Niedzwiecka, pełnomocnik zarządu firmy Pinguin Foods Polska sp. z o.o. - Dzięki tak zwanemu szokowemu mrożeniu ubytek witamin jest niewielki w porównaniu z innymi sposobami konserwowania żywności. Ten proces nie odbiera produktom wartości odżywczych. Co więcej, poza sezonem mrożone owoce i warzywa są nawet lepsze niż te w świeżej postaci”.


Według specjalistów do spraw żywienia mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Śmiało można powiedzieć, że mrożonki są zdrowe, wartościowe i zawsze pod ręką, możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku.

 

Co więcej, mrożenie jest naturalnym procesem stworzonym wiele wieków temu. Nasi praprzodkowie używali śniegu i lodu do konserwacji upolowanej zdobyczy. Produkowane w Polsce mrożone brokuły i pozostałe warzywa oraz owoce przechodzą przez bardzo krótką drogę z pola na stół. Uprawy zlokalizowane są w pobliżu mroźni, co maksymalnie skraca czas dostarczenia idealnie dojrzałych surowców do zakładu. To gwarantuje najwyższą jakość produktu końcowego.

- Proces mrożenia brokułów rozpoczyna się od przyjęcia surowca przygotowanego do produkcji w formie różyczek o wielkości 2-6 cm (według wymagań jakościowych przetwórni). Następnym etapem jest mycie, sortowanie i blanszowanie -  objaśnia proces mrożenia Barbara Niedzwiecka. - Proces blanszowania polegający na krótkotrwałym sparzeniu warzyw w temperaturze 85-100 C, który poprzedza mrożenie sprawia, że owoce i warzywa nie tracą wyjściowego koloru i aromatu. Kolejnym etapem jest schładzanie surowca i głębokie, szybkie zamrażanie w specjalnym tunelu zamrażalniczym w strumieniu bardzo zimnego powietrza. Dzięki temu, że brokuły są zamrażane niemalże w locie, nie sklejają się ze sobą i zachowują swój naturalny wygląd i właściwości odżywcze. Po etapie mrożenia brokuły są w miarę zapotrzebowania kalibrowane, sortowane i pakowane w różnego rodzaju opakowania, a następnie magazynowane w temperaturze poniżej -21 C” .

Eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła radzą, jak powinniśmy w odpowiedni sposób kupować, transportować i przechowywać mrożone warzywa. Pierwsza zasada to wybór mrożonek od sprawdzonych producentów – daje to gwarancję, że produkt został przygotowany z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i jakości. Jeśli nie mamy możliwości kupić mrożonki w sklepie blisko domu nie zapominajmy o torbie izotermicznej, aby produkty po drodze ze sklepu się nie rozmroziły.


Zwróćmy również uwagę na opakowanie - torebka nie może być rozerwana, a warzywa lub owoce posklejane. Zbita struktura świadczy o tym, że produkt był źle przechowywany - został rozmrożony, a następnie ponownie zamrożony.

 

Nigdy nie zamrażajmy już raz rozmrożonego produktu. Jest to niebezpieczne dla zdrowia ze względu na możliwy rozwój drobnoustrojów.

Jeśli mrożonka jest przeznaczona do gotowania nie rozmrażajmy jej. Wystarczy wrzucić ją do wrzątku, na patelnię lub do parowaru, aby warzywa nie utraciły sprężystej struktury.

Jeśli będziemy stosować podstawowe zasady przechowywania i przygotowania podane przez producenta, nasze brokuły pozostaną na talerzu pięknie zielone, smaczne i sprężyste. A przede wszystkim zdrowe. Warzywo to zawiera bowiem wiele witamin, soli mineralnych, jest niskokaloryczne i zajmuje czołową pozycję wśród owoców i warzyw przeciwdziałających nowotworom.