"Mimo trudnych warunków Krajowa Spółka Cukrowa S.A. osiągnęła satysfakcjonujący poziom skupu buraków cukrowych i produkcji cukru", podaje spółka w podsumowaniu zakończonej właśnie kampanii. We wszystkich 7 cukrowniach KSC skupiła łącznie 3 826 tys. ton buraków cukrowych, wyprodukowała 581 tys. ton cukru. W całej Unii Europejskiej cukru jest mniej.

Według oceny Rabobanku produkcja cukru w Unii Europejskiej w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) może być najmniejsza od 40 lat. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na ograniczony areał buraków cukrowych łącznie o 200 tysięcy hektarów. Drugi istotny czynnik to niekorzystne warunki pogodowe, które doprowadziły do spadku plonowania o 8% w relacji rocznej. "Redukcja powierzchni upraw to konsekwencja nadprodukcji w poprzednich sezonach i wysokiego przeniesienia cukru, które zmusiły producentów do ograniczenia kontraktacji", odnotowują autorzy raportu FAMMU/FAPA..


Rabobank oszacował produkcję cukru w UE na 15,3 mln ton wobec 19,3 mln tok wcześniej.

 

Przyjrzyjmy się kilku europejskim rynkom. W Wielkiej Brytanii kontraktacje zmniejszono 1/4, czego efektem ma być produkcja cukru nieco poniżej miliona ton. U naszych zachodnich sąsiadów zbiory buraków cukrowych mają być niższe o 7,1 mln ton. Zatem w Niemczech spadną do 20,4 mln ton, to z kolei przełożony się na mniejszą o 1,2 mln ton produkcję cukru - wyniesie 3,2 mln ton. A Francja? Zbiory obniżą się o 14% do 32,6 mln ton. W Polsce mają spaść z 13,5 mln to do 8,9 mln ton.

 

"Spadek podaży na światowym rynku powoduje, że w grudniu 2015 r. utrwaliła się wzrostowa tendencja cen cukru", czytamy w styczniowym Rynku Rolnym. 

 

Kampanię cukrowniczą zakończyła w pierwszej dekadzie stycznia 2016 Krajowa Spółka Cukrowa. Najwyższy średni plon odnotowała Cukrownia Malbork - 66,3 t/ha. 

Co dalej na rynku cukru? "W 2016 r. przewiduje się, że przemysł cukrowniczy zakontraktuje buraki cukrowe z powierzchni ok. 190 tys. ha, tj. o 5-6% więcej niż przed rokiem. Jeżeli plony wyniosą ok. 60 ton/ha, to w 2016 r. zbiory mogą wynieść ok. 11,4 mln ton, a produkcja cukru w kampanii 2016/2017 wzrośnie do ok. 1,7 mln ton", podaje Piotr Szajner w styczniowym "Rynku Rolnym", Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, KSC, Rynek Rolny