W sobotę, 12 grudnia 2015 r. w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu odbędzie się prezentacja wojewódzka „Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2015”. Początek o godz. 11. Prezentacje tradycyjnych stołów wigilijnych organizowane są cyklicznie od 2008 roku. Tym razem zaprezentowanych zostanie 26 stołów wigilijnych zastawionych potrawami przygotowanymi przez członkinie dolnośląskich Kół Gospodyń Wiejskich.

Potrawy wigilijne. Regionalne dolnośląskie produkty i potrawy na wigilię

Wśród wyjątkowych dań przygotowywanych na wieczerzę wigilijną znajdą się m.in. kapusta z grzybami, zupa grzybowa, barszcz czerwony z uszkami faszerowanymi grzybami, karp, kompot z suszonych gruszek, jabłek i śliwek, różnorakie pierogi, gołąbki z kapusty, śledzie zawijane w ciasto oraz kutia.

W programie imprezy przewidziane są również występy zespołów ludowych, które zaprezentują pieśni adwentowe, pastorałki oraz kolędy.

 

Organizatorem prezentacji jest Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.