Chronią przed nowotworem, wrzodami żołądka i anemią. Mimo tego, Polacy niezbyt często zajadają się brokułami. Kiedy Brytyjczyk zjada rocznie 5 kilo tych warzyw, przeciętny Kowalski - tylko 300 gramów. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Najwięksi producenci brokułów na świecie? Stany Zjednoczone (około 47 000 ha) i Hiszpania (38-40 000 ha). Kolejne miejsca na liście zajmują Chiny, Meksyk, Japonia i Włochy. Fachowcy podkreślają, że w ostatnich latach znacznie wzrósł aerał upraw. 

 

Jeśli chodzi o nasz kraj, Polska produkcja na poziomie 6500-7000 ha zajmuje czwarte miejsce wśród europejskich producentów.  Polaków do spożywania tych warzyw zachęca kampania promocyjna „Z reguły stawiam na brokuły”. Współfinansuje ją Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. 

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: inf. prasowe