Sowa Nasza Kasza - tak to się zaczęło
Berhida zaczynała jako winiarnia. – Nie trafiło to jednak w gust klientów. W Sanoku ludzie w większości piją piwo. Trzeba było wprowadzać kolejne urozmaicenia, m.in. pizzę – mówi właścicielka. Ostatecznie Berhida stała się restauracją, w której serwowane były tanie obiady.
– Etap przed udziałem w programie Kuchenne Rewolucje jest wymazany. Teraz wszystko zaczynamy od nowa – podkreśla Anna Sowa.
Sowa Nasza Kasza - nowe menu
Kasza to w tym rejonie lokalna potrawa, dlatego stała się podstawą menu. Anna Sowa uspokaja, że w menu są nie tylko kasze. Każdy znajdzie coś dla siebie, a w drugich daniach kaszę można wymienić na ziemniaki czy frytki.
Obiad Magdy Gessler w menu restauracji, to kilkudaniowy posiłek za 35 zł. Zestaw składa się z naleśników ze szpinakiem, rodzynkami, prażonymi migdałami i boczkiem zapiekany w sosie serowym z gorgonzoli, karpackiej regionalnej zupy dziad z babą, gulasz z karkówki i pieczarek podawany z kaszą perłową a jako deser tarta z kaszą manną, koglem moglem, bitą śmietaną i truskawkami.
Pomidorową czy barszcz czerwony zjemy za 7 zł, ogromne pierogi karpackie z ziemniakami, kozią bryndzą i czombrem (a także inne rodzaje) za 14 zł za 4 sztuki. Wśród specjalności są m.in. polędwiczki wieprzowe duszone w sosie z zielonego pieprzu podawane z ziemniakami i surówką ze świeżych pomidorów za 21 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?